Biologische geneesmiddelen

Biologische medicijnen (ook wel biological genoemd) worden bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vooral gegeven als andere medicijnen niet (meer) helpen. Bij een ernstige of moeilijk behandelbare ziekte besluit de arts soms snel na de diagnose al te starten met biologische geneesmiddelen.

Werking

Biologische geneesmiddelen/biologicals

Een biologisch geneesmiddel is een geneesmiddel dat een of meer werkzame stoffen bevat die zijn gemaakt door een levend organisme, zoals bacteriën, schimmels, dierlijke of menselijke cellen. Biologisch gemaakte geneesmiddelen beïnvloeden/remmen het ontstekingsproces van de (darm)cellen, waardoor je ontsteking wordt onderdrukt. Biologische medicijnen onderdrukken je afweer.

Wanneer krijg je biologische geneesmiddelen?

Biologische medicijnen worden bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vooral gegeven als andere medicijnen niet (meer) helpen. Bij een ernstige of moeilijk behandelbare ziekte besluit de arts soms snel na de diagnose al te starten met biologische geneesmiddelen.
Biologische geneesmiddelen worden gebruikt om je ziekte rustig te krijgen (inductie) en rustig te houden (onderhoudsmiddel).

In deze film zie je hoe onder andere biologische medicijnen werken.

Let op

  • Voordat je start met een biologisch geneesmiddel test je arts je eerst op tuberculose, meestal op leverontsteking (hepatitis B of C) en eventueel HIV.
  • Artsen raden je aan om de jaarlijkse griepprik te halen als je deze medicijnen gebruikt.
  • Als je biologische geneesmiddelen gebruikt, kan dit de werking van sommige vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen vergroten. Vaccinaties met levende vaccins wordt afgeraden. Overleg daarom altijd met je arts als je gevaccineerd moet worden.

Switchen van biologische geneesmiddelen

Het kan zijn dat een arts je wil overzetten naar een ander merk biologisch medicijn, met dezelfde stofnaam en met dezelfde werking. De arts is verplicht je uit te leggen waarom veranderen gewenst is. Dit switchen dient een gezamenlijk besluit te zijn van jou en je arts.

Biologische geneesmiddelen

Toedieningsvorm

Je kunt biologische medicijnen in de volgende vormen krijgen:

  • Injectie/Prikpen
  • Infuus (in het ziekenhuis, soms is thuis mogelijk)

Bijwerkingen

Je hebt een verhoogde kans om infecties te krijgen omdat deze medicijnen jouw afweer onderdrukken.

In onze factsheet Biologische geneesmiddelen vind je meer informatie over bijwerkingen.

Kinderwens, zwangerschap en borstvoeding

  • Voor alle biologische medicijnen geldt:
    Overleg altijd met je arts over het gebruik van het medicijn als je een kinderwens hebt of als je zwanger bent. Jouw arts kan je mogelijk adviseren om in de laatste drie maanden van je zwangerschap te stoppen met het gebruik van biologische geneesmiddelen. Dit is afhankelijk van je ziektebeloop en de ernst van je ziekte.
  • Je kunt gewoon borstvoeding geven tijdens het gebruik van biologische geneesmiddelen.
  • Als je baby gevaccineerd moet worden met een levend vaccin (zoals de Bof, Mazelen, Rodehond (BMR)-vaccinatie), is het verstandig vooraf de spiegel van het biologische geneesmiddel in het bloed van je baby te laten meten.

Meer informatie

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.