Mesalazine

Mesalazinepreparaten worden al tientallen jaren gebruikt bij chronische dikke darmontstekingen. Ze remmen op verschillende manieren de ontsteking in de darmen. Je krijgt mesalazine als inductie- en onderhoudsbehandelingen bij colitis ulcerosa en in specifieke gevallen bij de ziekte van Crohn.

Werking

De precieze werking van mesalazinepreparaten is niet volledig bekend. Het werkt ontstekingsremmend op de darmwand waar de aandoening zich bevindt en heeft daardoor vooral een lokale werking. Daarnaast voorkomt het nieuwe ontstekingen.

Uit onderzoek blijkt dat mesalazine vrijwel geen effect heeft bij de behandeling van de ziekte van Crohn, maar wel bij colitis ulcerosa.

Van mesalazine zijn verschillende merken op de markt, waarbij het verschilt per merk waar het medicijn in het maag-darmkanaal vrijkomt. Het middel dat je krijgt hangt onder andere af van de plaats van de ontsteking.

Bijzonderheden

Lokaal werkzame mesalazine-bevattende geneesmiddelen (Asacol®, Mesalazine®, Mezavant®, Pentasa® en Salofalk®) zijn onderling niet uitwisselbaar omdat ze op verschillende plekken in het maag-darmkanaal vrijkomen. Hierdoor verschilt de plaats waar het medicijn zijn werk doet. Jouw apotheker kan je dus niet zomaar overzetten van de voorgeschreven tabletten op een ander middel.

Ga hier niet mee akkoord en meld dit bij ons meldpunt medicijnen:

Medicijnprobleem melden

Dit geldt ook voor de verschillende vormen; een tablet is geen korrel en een klysma is geen schuim. Bij gebruik van sulfasalazine moet je foliumzuur slikken omdat sulfasalazine de opname van foliumzuur in de darm vermindert.

Bijwerkingen

Bij het gebruik van een klysma, schuim of zetpillen kun je last krijgen van een prikkelend gevoel in het laatste deel van de darm.

Bij het slikken van tabletten, capsules of granulaat mesalazine kun je last krijgen van maag- of darmklachten. Je kunt dit meestal voorkomen door ze tijdens of net na een maaltijd in te nemen. Verder kun je last krijgen hoofdpijn en/of duizeligheid.

Mesalazine kan zorgen voor een rood-bruine verkleuring van urine als deze in contact komt met bleek. Meer lezen over deze mogelijke verkleuring van urine.

Zelden komen nierontsteking, alvleesklierontsteking of leverontsteking voor, vermoedelijk als een soort overgevoeligheidsreactie. Daarom zal de dokter je bloed minimaal één keer per jaar controleren.

 

Mesalazine

Toedieningsvorm

  • Tablet
  • Klysma
  • Granulaat
  • Zetpil
  • Schuim

Zwangerschap en borstvoeding

Overleg altijd met je arts over het gebruik van mesalazine wanneer er een kinderwens is. Dit geldt ook voor mannen, omdat bijvoorbeeld sulfasalazine de vruchtbaarheid van de man vermindert.

Bij borstvoeding kan jouw kindje diarree krijgen door de kleine hoeveelheden werkzame stof van het medicijn dat in de borstvoeding komt. Overleg ook in het geval van borstvoeding met je arts.

Kom je er samen niet uit of maak je je zorgen, dan kun je ook informatie inwinnen bij de IBD preconceptie poli’s in een aantal academische centra.

Meer informatie

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn, colitis of short bowel? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.