Corticosteroïden

Veel mensen krijgen tijdens de behandeling van Crohn of colitis te maken met corticosteroïden, waarvan de bekendste prednison is.

 

Wat zijn corticosteroïden?

Corticosteroïden danken hun naam aan het feit dat ze lijken op cortisol, een steroïde hormoon dat in de bijnier wordt gemaakt. Cortisol is een lichaamseigen hormoon met veel functies in het lichaam, waaronder het remmen van ontstekingen. Corticosteroïden kunnen over het algemeen veel sterker allerlei ontstekingen remmen dan het natuurlijke cortisol.

Wanneer krijg je corticosteroïden?

Je krijgt een stootkuur corticosteroïden als je een opvlamming van je IBD hebt. Dit betekent dat je de medicijnen voor relatief korte tijd krijgt. Corticosteroïden worden vaak een ‘paardenmiddel’ genoemd. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Ze werken goed bij opvlammingen en worden daarom vaak voorgeschreven als inductiebehandeling (om de ziekte rustig te krijgen).

Bijwerkingen

Bijwerkingen treden minder vaak op bij lage doseringen, en vaker bij hoge doseringen. En vooral bij corticosteroïden die in het hele lichaam werken. Voorbeelden hiervan zijn hydrocortison, methylprednisolon, prednisolon en prednison.

De bekendste bijwerkingen bij corticosteroïden zijn:

  • Verandering in gevoel en stemming
  • Kans op diabetes
  • Dikker worden, vollemaansgezicht
  • Botontkalking (osteoporose)

De genoemde bijwerkingen komen over het algemeen voor tijdens het gebruik van corticosteroïden en nemen af na het afbouwen. Alleen botontkalking (osteoporose) is onomkeerbaar. Om dit te voorkomen schrijft de arts je ook calcium en vitamine D voor en bij gebruik van langer dan drie maanden een bisfosfonaat.

Bisfosfonaten zijn medicijnen die aan botweefsel hechten en hierdoor de botafbraak remmen en het bot sterker maken.

TipLees meer informatie over bijwerkingen in onze Factsheet Corticosteroïden

Toedieningsvorm

  • Klysma
  • Tablet of capsule
  • Schuimklysma
  • Granulaat
  • Infuus
  • Injectie

Bijzonderheden

De arts schrijft naast corticosteroïden vaak Calcium en vitamine D voor om te beschermen tegen botafbraak/botontkalking.

Je hebt extra kans op infectiegevaar, wees alert bij waterpokken of gordelroos. Meld het als je als kind geen mazelen hebt gehad en overleg met je arts als je vaccinaties nodig hebt voor het buitenland.

Kinderwens, zwangerschap en borstvoeding

Overleg altijd met je arts over het gebruik van corticosteroïden als je een kinderwens hebt of zwanger bent. Je kunt meestal de corticosteroïden blijven gebruiken.  Corticosteroïden gaan in kleine hoeveelheden over in de moedermelk, maar hebben geen nadelig effect op de baby. Overleg met je arts over het gebruik van corticosteroïden voordat je borstvoeding gaat geven.

Meer informatie

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.