Corticosteroïden
Veel mensen krijgen tijdens de behandeling van Crohn of colitis te maken met corticosteroïden, waarvan de bekendste prednison is.
Veel mensen krijgen tijdens de behandeling van Crohn of colitis te maken met corticosteroïden, waarvan de bekendste prednison is.
Corticosteroïden worden in de volksmond vaak een ‘paardenmiddel’ genoemd. Het kan zijn dat je je zorgen maakt wanneer je arts een dergelijk middel voorstelt. Ze werken echter goed bij opvlammingen en worden daarom vaak gebruikt.
Corticosteroïden hebben hun naam te danken aan het feit dat ze lijken op cortisol, een steroïde hormoon dat in de bijnier wordt gemaakt. Dit is een hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt in de bijnierschors (is in potjeslatijn cortex, vandaar cortico-steroïd). Cortisol heeft veel functies in het lichaam, waaronder het remmen van ontstekingen.
Corticosteroïden kunnen dan ook allerlei ontstekingen remmen; ze doen dit veel sterker dan het natuurlijke cortisol. Corticosteroïden kunnen lokaal of door het hele lichaam werken. Lokaal werkende corticosteroïden werken bij Crohn of colitis in de darmen.
Zoals haast elk geneesmiddel hebben ook corticosteroïden bijwerkingen. Mede daarom worden ze bij voorkeur zo kort mogelijk gebruikt.
Het is belangrijk om de voor- en nadelen van een behandeling met corticosteroïden goed af te wegen. Bijwerkingen treden vooral op bij hoge doseringen en als je lange tijd corticosteroïden gebruikt.
De bekendste bijwerkingen bij corticosteroïden zijn:
De genoemde bijwerkingen komen over het algemeen voor tijdens het gebruik van corticosteroïden en nemen af na het afbouwen. Alleen botontkalking (osteoporose) is onomkeerbaar. Om dit te voorkomen schrijft de arts je ook calcium en vitamine D voor en bij gebruik van langer dan drie maanden een bisfosfonaat.
Bisfosfonaten zijn medicijnen die aan botweefsel hechten en hierdoor de botafbraak remmen en het bot sterker maken.
Lees meer informatie over bijwerkingen in onze Brochure 14B – Corticosteroiden
De arts schrijft naast corticosteroïden vaak Calcium en vitamine D voor om te beschermen tegen botafbraak/botontkalking.
Je hebt extra kans op infectiegevaar, wees alert bij waterpokken of gordelroos. Meld het als je als kind geen mazelen hebt gehad en overleg met je arts als je vaccinaties nodig hebt voor het buitenland.
Wanneer je zwanger bent of wilt worden, kun je corticosteroïden meestal blijven gebruiken. Overleg wel altijd met jouw arts over je kinder(wens) en als je borstvoeding wilt geven.
Kom je er samen niet uit of maak je je zorgen, dan kun je ook informatie inwinnen bij de IBD preconceptie poli’s in een aantal academische ziekenhuizen.