Symptomen en klachten colitis ulcerosa

Wat zijn de symptomen van colitis ulcerosa? Veel mensen weten dat diarree een van de symptomen is. Er zijn echter veel meer klachten en symptomen die kunnen horen bij het ziektebeeld colitis.

 

Symptomen en klachten colitis ulcerosa

De symptomen en klachten bij colitis verschillen per persoon. Vaak bestaan de klachten al vele maanden voordat een diagnose wordt gesteld.
Colitis ulcerosa begint altijd in de endeldarm en kan zich uitbreiden door de dikke darm.  Afhankelijk van welk deel van de dikke darm ontstoken is en hoe ernstig de ontstekingen zijn, kun je te maken krijgen met de volgende symptomen en klachten:

  • Diarree (milde klachten tot soms 10, 20 keer per dag en vaak ook ‘s nachts)
  • Bloed en slijm bij de ontlasting
  • Milde buikpijn tot heftige buikkrampen met aandrang
  • Pijnlijke anus en rectaal (bij de anus) bloedverlies
  • Vermoeidheid (een van de meest gehoorde klachten)
  • In ernstige gevallen kan koorts voorkomen
  • Verlies van eetlust
  • Algehele malaise

Deze klachten en symptomen kunnen soms milder zijn en soms vanzelf tijdelijk verdwijnen. Dan lijkt het of de ‘buikgriep’ genezen is. Als de klachten en symptomen aanhouden of steeds terugkomen, dan kan het colitis ulcerosa blijken te zijn.

Andere klachten

Afhankelijk van de ernst of ziekteactiviteit en de plaats en lengte van het stuk darm dat ontstoken is, kunnen naast de eerder genoemde symptomen, de volgende klachten ontstaan:

Bloedarmoede

Door de ontsteking ontstaan wondjes in de darm waardoor bloedverlies bij de ontlasting kan optreden. Meer dan 90% van mensen met colitis ulcerosa geeft aan bloed bij de ontlasting te zien. Dit kan echter ook ongemerkt, dus zonder dat je het ziet bij je ontlasting in de wc. Hierdoor kan bloedarmoede ontstaan. Bij bloedarmoede kunnen klachten van vermoeidheid ontstaan.

Vernauwing (stenose)

Wanneer de ontsteking op een bepaalde plaats in de darm zeer heftig is (acute fase) of bij een langdurig onbehandelde ontsteking, kan er een vernauwing in de darm ontstaan. Bij herstel van deze ontstekingen in de darm kan ook littekenweefsel ontstaan. Ook dit littekenweefsel kan een vernauwing en zelfs afsluiting van de darm veroorzaken.

Over het algemeen komen vernauwingen minder vaak voor bij colitis ulcerosa vanwege de oppervlakkige ontstekingen. Als er bij jou sprake is van vernauwingen, is het goed dit te laten onderzoeken. Vernauwingen kunnen namelijk wijzen op poliepen of (voorstadia van) kanker.

Zweren

Oppervlakkige zweervorming in het slijmvlies van de dikke darm.

Pijnlijke gewrichten

Een kwart tot een derde van de mensen met colitis ulcerosa heeft naast ontstekingen in het maagdarmkanaal, ook pijnlijke of ontstoken zwellingen van bijvoorbeeld knieën, ellebogen, enkels en polsen.

Meer informatie lees je in dit artikel.

Aandoeningen andere organen

Een klein aantal mensen met colitis ulcerosa heeft ontstekingsverschijnselen in andere organen zoals ogen, huid, lever, bloedvaten (trombose) en botten.