Symptomen en klachten colitis ulcerosa

Wat zijn de symptomen van colitis ulcerosa? Veel mensen weten dat diarree een van de symptomen is. Er zijn echter veel meer klachten en symptomen die kunnen horen bij colitis ulcerosa.

 

Symptomen en klachten colitis ulcerosa

De symptomen en klachten bij colitis verschillen per persoon. Vaak heb je al langere tijd klachten voordat de de diagnose colitis ulcerosa krijgt.
Colitis ulcerosa begint altijd in de endeldarm en kan zich uitbreiden door de dikke darm. Afhankelijk van welk deel van de dikke darm ontstoken is en hoe ernstig de ontstekingen zijn, kun je te maken krijgen met de volgende symptomen en klachten:

 • Diarree (milde klachten tot soms 10, 20 keer per dag en vaak ook ‘s nachts)
 • Bloed en slijm bij de ontlasting
 • Milde buikpijn tot heftige buikkrampen met aandrang
 • Pijnlijke anus en rectaal (bij je poepgat) bloedverlies
 • Vermoeidheid (een van de meest gehoorde klachten)
 • In ernstige gevallen kan koorts voorkomen
 • Verlies van eetlust
 • Algehele malaise

Deze klachten en symptomen kunnen soms milder zijn en soms vanzelf tijdelijk verdwijnen. Dan lijkt het of de ‘buikgriep’ genezen is. Als de klachten en symptomen aanhouden of steeds terugkomen, dan kan het colitis ulcerosa zijn.

Verloopt de ziekte bij iedereen hetzelfde?

Opvlammingen en remissie

 • De klachten en de ernst ervan verschillen per persoon.
 • Ze hangen ook af van de plek waar de ontsteking zit.
 • Veel mensen met colitis hebben periodes waarin de darmontstekingen vaker voorkomen en heviger zijn. Dit zijn opvlammingen.
 • Er zijn ook periodes waarin je minder ontstekingen hebt. Dan ben je in remissie.

Dagelijks leven met colitis

Naast lichamelijke klachten kan een chronische darmziekte een grote invloed hebben op jouw leven. Je kunt te maken krijgen met (extreme) vermoeidheid of je durft niet zomaar op stap te gaan. Dan is naar school gaan, een studie volgen of fulltime werken niet altijd een vanzelfsprekendheid. Wellicht vraag je je ook af of je nog wel op vakantie kunt naar het buitenland. En hoe zit het met mijn seksleven en kunnen wij kinderen krijgen? Allemaal vragen waarmee je te maken kunt krijgen. Meer lezen: Leven met Crohn of colitis.

Andere klachten

Soms kun je ook last krijgen van andere klachten of aandoeningen. Afhankelijk van de ernst of ziekteactiviteit en de plaats en lengte van het stuk darm dat ontstoken is, kun je ook last krijgen van de volgende klachten:

Bloedarmoede

Door de ontsteking ontstaan wondjes in de darm waardoor je bloedverlies bij de poep hebt. Meer dan 90% van mensen met colitis ulcerosa heeft bloed bij de ontlasting. Dit kan soms ook zonder dat je het ziet bij je poep in de wc. Hierdoor kan bloedarmoede ontstaan. Bij bloedarmoede kun je last hebben van vermoeidheid.

Vernauwing (stenose)

Wanneer de ontsteking op een bepaalde plaats in de darm zeer heftig is (acute fase) of bij een langdurig onbehandelde ontsteking, kan er een vernauwing in de darm ontstaan. Bij herstel van deze ontstekingen in de darm kan ook littekenweefsel ontstaan. Ook dit littekenweefsel kan een vernauwing en zelfs afsluiting van de darm veroorzaken.

Over het algemeen komen vernauwingen minder vaak voor bij colitis ulcerosa vanwege de oppervlakkige ontstekingen. Als je vernauwingen hebt, is het goed dit te laten onderzoeken. Vernauwingen kunnen namelijk wijzen op poliepen of (voorstadia van) kanker.

Zweren

Oppervlakkige zweervorming in het slijmvlies van de dikke darm.

Pijnlijke gewrichten

Een kwart tot een derde van de mensen met colitis ulcerosa heeft naast ontstekingen in het maagdarmkanaal, ook pijnlijke of ontstoken zwellingen van bijvoorbeeld knieën, ellebogen, enkels en polsen.

Meer informatie lees je in dit artikel.

Aandoeningen andere organen

Een klein aantal mensen met colitis ulcerosa heeft ontstekingsverschijnselen in andere organen zoals ogen, huid, lever, bloedvaten (trombose) en botten.