School en studie

Naar school gaan of een opleiding volgen met een darmziekte kan soms net even anders zijn. Je hebt bijvoorbeeld behoefte aan een wc in de buurt, je bent sneller moe of je loopt  vertraging op tijdens jouw studie. Daarmee moeten docenten, school of studie rekening houden. Met de nodige flexibiliteit en creativiteit van beide kanten hoeft dit geen probleem te zijn.

School

schoolIedere dag gewoon naar school gaan als je Crohn of colitis hebt, is niet altijd vanzelfsprekend.

Opleiding volgen als je Crohn of colitis ulcerosa hebt

De juiste studie vinden? En dan?

Hoe vind je de juiste studie?

  • Ga je studeren in het mbo, hbo of aan de universiteit? Dan biedt startstuderen.nl een handig overzicht van websites en het laatste nieuws over bijvoorbeeld de veranderingen in de studiefinanciering en de toelatingseisen. En maak vooral gebruik van de checklist, zodat je zeker weet dat je alles hebt geregeld voor je opleiding.
  • De MBO-gids van Stichting Zorgeloos naar School zit boordevol handvatten en praktische informatie gericht op verschillende sleutelmomenten tijdens de schoolloopbaan, zoals mbo keuze, mbo start, stage en op zoek naar werk. Je kunt de gids gratis downloaden of bestellen.
  • De website handicap-studie.nl geeft je specifieke informatie over het maken van de juiste studiekeus als je een chronische ziekte of beperking hebt. Je vindt hier ook de folder ‘Gaan Studeren’ met alle belangrijke tips op een rijtje. Een goede voorbereiding verkleint de kans op een verkeerde studiekeuze.
  • Handige hulpmiddelen zijn de websites studiekeuze123.nl en de digitale Icares-beroepentest op www.icares.nl. Deze test kijkt niet alleen welk beroep bij jou past, maar ook of dit beroep geschikt is als je een beperking hebt.
  • Heb je een idee wat je wilt studeren? Ga bij zoveel mogelijk open dagen langs, je proeft de sfeer en je kunt alvast langs gaan bij de decaan om te informeren naar mogelijke studie-aanpassingen. Sommige onderwijsinstellingen hebben speciale verenigingen of platforms voor en door studenten met een functiebeperking. Je komt ze vaak tegen op de open dagen.

Studie gekozen en dan?

Voordat je aan je vervolgopleiding kunt beginnen, moet je je eerst aanmelden bij www.studielink.nl. Hier kun je meteen aangeven dat je een chronische ziekte hebt en dat je een intakegesprek wilt met een studentendecaan. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden, onder andere in verband met het aanvragen van voorzieningen (zoals de mogelijkheid om tijdens een tentamen naar het toilet te mogen).

Studievertraging en dan?

Soms lukt het door jouw ziekte niet om op tijd af te studeren. Dan kan DUO je studiefinanciering verlengen of helemaal opnieuw toekennen. Krijg je Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten) of moet je noodgedwongen stoppen met je studie? Dan kan DUO je studenten OV-kaart en eventuele aanvullende beurs (de ‘prestatiebeurs’) omzetten in een gift. Ook als je geen diploma hebt gehaald. Heb je nog een basisbeurs gekregen, dan wordt ook die een gift.

Bij het huidige leenstelsel heb je recht op een jaar extra studiefinanciering als je vanwege medische redenen studievertraging oploopt. Nieuw is dat je een compensatie krijgt van maximaal € 1.200, als je jouw diploma binnen 10 jaar na de start van de studie (bachelor of master) haalt. De aanvraag gaat via de studentendecaan.

Meer informatie: www.duo.nl

Meer informatie en contact

Behoefte om eens te praten met iemand die je van alles kan vertellen over werken of studeren met een chronische ziekte zoals Crohn of colitis? Bel ons, 0348 – 420 780 (maandag t/m donderdag tussen 10.00 uur en 12.30 uur). Je kunt ons ook mailen via info@crohn-colitis.nl.