Reizen

De ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hoeft geen belemmering te zijn om op vakantie te gaan. Sommige reizen vragen wellicht wat meer voorbereiding.

Bespreek jouw reisplannen

Je hebt plannen voor een verre reis. Kan dat? Is jouw ziekte rustig of heb je een opvlamming of ben je net hersteld van een opvlamming? Bespreek jouw reisplannen indien nodig ook met jouw arts. Er zijn veel zaken waar je op kunt letten. We zetten er een paar op een rij.

Vaccinaties

Voor reizen naar exotische oorden zijn vaak specifieke vaccinaties tegen bijvoorbeeld gele koorts, hepatitis A, tuberculose of tyfus nodig. Gebruik je medicijnen die de afweer onderdrukken, dan mag je bepaalde levende vaccins niet combineren met deze medicatie. Andere vaccins kunnen minder bescherming bieden. Heb je toekomstige reisplannen? Dan kan het zinvol zijn je te laten vaccineren voordat je met afweeronderdrukkers gaat beginnen.

Je kan ook met je arts overwegen om je behandeling tijdig of tijdelijk te stoppen om de vaccinatie toch mogelijk te maken. Zoek dit op tijd (minimaal 6 maanden voor vertrek) uit en overleg met jouw arts of het verstandig is te reizen naar de bestemming die je op het oog hebt of dat er andere maatregelen nodig zijn. In de folder van de artsenorganisatie IBD-ICC lees je meer.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vind je informatie over vakantielanden en de benodigde vaccinaties. De website van Travelclinic.com geeft ook veel informatie.

Zorg- en reisverzekering

Jouw zorgverzekering vergoedt ook medische kosten in het buitenland, maar niet in alle landen. Controleer dit dus vooraf. En als je naar een land gaat waar de zorgkosten heel hoog zijn, kun je met extra kosten te maken krijgen. Deze kosten kun je vooraf verzekeren met een aanvullende zorgverzekering (alleen af te sluiten voor 1 januari) of een reisverzekering. Een reisverzekering vergoedt ook kosten voor het naar huis moeten komen, of een extra lang verblijf in het buitenland omdat je ziek bent geworden. Zoek vooraf uit of je goed verzekerd bent.

Medicijnen

 • Neem voldoende medicijnen mee voor de reisperiode en de week erna.
 • Controleer de houdbaarheidsdatum van jouw medicijnen voordat je op reis gaat.
 • Vraag jouw apotheek om een overzicht van jouw medicijnen, het medicijnenpaspoort. Hierin staan alle medicatiegegevens andere zaken zoals allergieën. Handig als je naar de dokter of apotheek moet op jouw reisbestemming.
 • Zorg voor een originele verpakking met bijsluiter en sticker van de apotheek.
 • Sommige medicijnen zorgen ervoor dat je gevoeliger bent voor zonlicht. Check de bijsluiter.
 • In de auto, caravan of tent kan het erg warm worden, zodat zetpillen zacht worden, crèmes en oogdruppels bederven en de houdbaarheid van andere medicijnen achteruit kan gaan. Voor medicijnen die koel moeten worden bewaard, bijvoorbeeld prikpennen en zetpillen, biedt een koel-etui of de koelbox uitkomst.
 • Ga je vliegen? Neem je medicijnen mee in de handbagage, want in het bagageruim van het vliegtuig kan het vriezen. Draag medicijnen liever niet direct op het lichaam, bijvoorbeeld in een broekzak, want dat kan te warm zijn.
  Vloeistoffen en gels mag je alleen meenemen in verpakkingen van maximaal 100 ml. Verpak deze verpakkingen in een doorzichtige plastic zak die niet groter is dan 1 liter. Vloeibare medicijnen mogen wel worden meegenomen in hoeveelheden groter dan 100 ml. Hier heb je een medische verklaring van jouw arts of apotheek voor nodig, zodat aantoonbaar is dat de medicijnen op jouw naam staan.
 • Gebruik je een biologisch geneesmiddel (infuus)? En ben je voor langere tijd in het buitenland? Zorg dat je vooraf regelt dat je in het buitenland bij een lokaal ziekenhuis terecht kunt voor jouw infuus. Jouw behandelend arts en/of zorgverzekeraar kunnen je hiermee helpen.
 • Vergeet ook niet de ‘gewone’ reisapotheek mee te nemen: paracetamol, diarreeremmers, anti-muggenmiddel, tekenpen, ORS, zonnebrand enzovoort.
 • Neem uit voorzorg antibiotica mee. Dan kun je bij problemen snel starten met medicatie en kun je hopelijk een bezoek aan een lokaal ziekenhuis voorkomen.

Andere zaken

 • Reizigersdiarree: de kans hierop is niet verhoogd met IBD, maar het verloop kan wel gecompliceerd zijn. Let er daarom op dat je voldoende maatregelen neemt ter voorkoming hiervan. Daar horen vooral goede hygiënemaatregelen bij. Drink bijvoorbeeld geen water uit de kraan, was je handen regelmatig met alcoholhoudende gel, eet geen rauw voedsel, en kijk ook uit met voedsel van straatkraampjes.
 • Zoek vooraf uit of er bepaalde ziektes heersen in het gebied waar je naar toe reist. Als je afweer-onderdrukkende medicatie gebruikt, kun je vatbaarder zijn voor bepaalde infecties en kunnen deze infecties heftiger verlopen en langer aanhouden dan bij gezonde mensen. Neem daarom uit voorzorg een antibioticakuur mee.

Meer informatie:

Contact met onze ervaringsdeskundige?

Wilt je meer informatie over reizen met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn of contact met ervaringsdeskundigen? Bel ons op 0348 – 420 780 (op maandag t/m donderdag tussen 10.00 uur en 14.30 uur). Je kunt ons ook mailen via info@crohn-colitis.nl.

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn, colitis of short bowel? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.