Reizen

Als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt, hoeft dit geen belemmering voor jou te zijn om op vakantie te gaan. Wel is het verstandig om je goed voor te bereiden op een reis.

Onze buitenlandse partners

Crohn & Colitis NL heeft diverse partners in het buitenland. Deze zijn allemaal lid van de EFCCA. Je vindt een overzicht van onze partners en hun contactgegevens via de website van EFCCA.

Plan je reis vooraf

Een goede voorbereiding is het halve werk. De volgende tips en adviezen helpen om je reis goed voor te bereiden. Verderop op deze pagina vind je uitgebreidere informatie over diverse onderwerpen:

 

 1. Plan je reis minstens 6 tot 8 weken voor vertrek. Dan heb je voldoende tijd om advies in te winnen, medicijnen te bestellen en noodzakelijke vaccinaties te regelen. (Zie hieronder bij Vaccinaties over uitzonderingen bij afweer-onderdrukkende medicijnen).
 2. Vraag je MDL-arts of verpleegkundig specialist wat je moet doen als je op vakantie een opvlamming van je ziekte krijgt.
 3. Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering hebt.
 4. Neem voldoende medicijnen (en stomamateriaal) mee voor de hele vakantie, en ook extra voor het geval je met vertragingen te maken krijgt. Vraag je apotheek om een medicijnpaspoort, waarin alle medicijnen en stofnamen van je medicijnen staan.
 5. Zoek vooraf uit waar je terecht kunt op vakantie, mocht je medische zorg nodig hebben.
 6. Check vooraf welke faciliteiten beschikbaar zijn tijdens je reis en op je plaats van bestemming. Regel eventueel vooraf met je reisagent, vliegtuigmaatschappij enz als je extra hulp nodig hebt of bepaalde dieetwensen hebt.

Medicijnen

Onze belangrijkste tips voor het meenemen en gebruik van medicijnen tijdens je reis.

 • Neem voldoende medicijnen mee voor de reisperiode en de week erna.
 • Controleer de houdbaarheidsdatum van jouw medicijnen voordat je op reis gaat.
 • Vraag jouw apotheek om een overzicht van jouw medicijnen, het medicijnenpaspoort. Hierin staan alle medicatiegegevens andere zaken zoals allergieën. Handig als je naar de dokter of apotheek moet op jouw reisbestemming.
 • Zorg voor een originele verpakking met bijsluiter en sticker van de apotheek.
 • Sommige medicijnen zorgen ervoor dat je gevoeliger bent voor zonlicht. Check de bijsluiter.
 • In de auto, caravan of tent kan het erg warm worden, zodat zetpillen zacht worden, crèmes en oogdruppels bederven en de houdbaarheid van andere medicijnen achteruit kan gaan. Voor medicijnen die koel moeten worden bewaard, bijvoorbeeld prikpennen en zetpillen, biedt een koel-etui of de koelbox uitkomst.
 • Ga je vliegen? Neem je medicijnen mee in de handbagage, want in het bagageruim van het vliegtuig kan het vriezen. Draag medicijnen liever niet direct op je lichaam, bijvoorbeeld in een broekzak, want dat kan te warm zijn.
  Vloeistoffen en gels mag je alleen meenemen in verpakkingen van maximaal 100 ml. Verpak deze verpakkingen in een doorzichtige plastic zak die niet groter is dan 1 liter. Vloeibare medicijnen mogen wel worden meegenomen in hoeveelheden groter dan 100 ml. Hier heb je een medische verklaring van jouw arts of apotheek voor nodig, zodat aantoonbaar is dat de medicijnen op jouw naam staan.
 • Gebruik je een biologisch geneesmiddel (infuus)? En ben je voor langere tijd in het buitenland? Zorg dat je vooraf regelt dat je in het buitenland bij een lokaal ziekenhuis terecht kunt voor jouw infuus. Jouw behandelend arts en/of zorgverzekeraar kunnen je hiermee helpen.
 • Vergeet ook niet de ‘gewone’ reisapotheek mee te nemen: paracetamol, diarreeremmers, anti-muggenmiddel, tekenpen, ORS, zonnebrand enzovoort.
 • Zoek vooraf uit of er bepaalde ziektes heersen in het gebied waar je naar toe reist. Als je afweer-onderdrukkende medicatie gebruikt, kun je vatbaarder zijn voor bepaalde infecties en kunnen deze infecties heftiger verlopen en langer aanhouden dan bij gezonde mensen. Neem daarom uit voorzorg een antibioticakuur mee.

Kijk uit voor reizigersdiarree

Je hebt geen grotere kans op reizigersdiarree, maar het verloop ervan kan wel heftiger zijn als je IBD hebt. Probeer daarom reizigersdiarree zoveel mogelijk te voorkomen met de volgende tips:

 • Informeer of het water uit de kraan drinkbaar is. In veel niet-westerse landen is het niet verstandig water uit te kraan te drinken of te gebruiken bij het bereiden van voedsel en het tandenpoetsen. Gebruik dan alleen water uit (verzegelde) flessen of doorgekookt water.
 • Drink geen dranken met ijsblokjes en eet alleen voorverpakte ijsjes.
 • Eet geen ongeschild fruit of rauwkost en salades.
 • Wees erg voorzichtig met eten dat op straat (marktkraampjes) verkrijgbaar is.
 • Bewaar etenswaren koel en zorg dat er geen ongedierte bij kan.
 • Let er op dat vlees en vis goed verhit zijn als je het eet.
 • Wees vooral in tropische landen voorzichtig met zwemmen in zoet en stilstaand water.
 • Zorg dat je altijd een flesje desinfectiegel bij je hebt en ontsmet je handen voordat je gaat eten.
 • Neem uit voorzorg ORS en ook eventueel antibiotica mee op vakantie.

Vaccinaties

Voor reizen naar exotische oorden zijn vaak specifieke vaccinaties tegen bijvoorbeeld gele koorts, hepatitis A, tuberculose of tyfus nodig. Gebruik je medicijnen die de afweer onderdrukken, dan mag je bepaalde levende vaccins niet combineren met deze medicatie. Andere vaccins kunnen minder bescherming bieden. Heb je toekomstige reisplannen? Dan kan het zinvol zijn je te laten vaccineren voordat je met afweeronderdrukkers gaat beginnen.

Je kan ook met je arts overwegen om je behandeling tijdig of tijdelijk te stoppen om de vaccinatie toch mogelijk te maken. Zoek dit op tijd (minimaal 6 maanden voor vertrek) uit en overleg met jouw arts of het verstandig is te reizen naar de bestemming die je op het oog hebt of dat er andere maatregelen nodig zijn.

Meer informatie

Zorg- en reisverzekering

Jouw zorgverzekering vergoedt ook medische kosten in het buitenland, maar niet in alle landen. Controleer dit dus vooraf. En als je naar een land gaat waar de zorgkosten heel hoog zijn, kun je met extra kosten te maken krijgen. Deze kosten kun je vooraf verzekeren met een aanvullende zorgverzekering (alleen af te sluiten voor 1 januari) of een reisverzekering. Een reisverzekering vergoedt ook kosten voor het naar huis moeten komen, of een extra lang verblijf in het buitenland omdat je ziek bent geworden. Zoek vooraf uit of je goed verzekerd bent.

Schiphol: assistentie of tijdslot

Assistentie

In de zomervakantietijd heeft Schiphol met langere rijen te maken. Maar wat als je IBD hebt en toevallig een slechte dag hebt? Of je hebt een opvlamming? Je wilt niet het risico lopen dat je je plekje in de rij kwijt bent als je naar het toilet moet. Eigenlijk wil je dan helemaal niet in die rij staan. Als je vooraf assistentie aanvraagt, dan hoef je niet in de rij te staan of achteraan aan te sluiten als je tussendoor naar het toilet moet. Hoe regel je dit?

 • Bel minimaal 48 uur voor jouw vertrekdag met de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij waarmee je reist. Zij vermelden jouw verzoek bij jouw boeking. Dit is kosteloos. Geef ook aan dat als je een goede dag hebt, je geen gebruik van de assistentie zult maken. Dat zetten ze er vervolgens ook bij.
 • Je kunt dus op de dag van vertrek zelf bepalen of je er gebruik van maakt of niet.
 • Wil je bij aankomst op Schiphol gebruik maken van de mogelijkheid, dan moet je naar de Assistance balie in de vertrekhal. Houd er rekening mee dat je hier een uur extra tijd voor nodig hebt.
 • Ze controleren bij de Assistance balie of jouw verzoek om assistentie bij je boeking staat. Zo niet, dan kun je hoogstwaarschijnlijk geen aanspraak maken op voorrang.
 • Het kan handig zijn om je toilet-/lidmaatschapspas van Crohn & Colitis NL te laten zien, of je ziekenhuispas.

Omdat je vooraf niet weet hoe het op de reisdag zelf gaat, is het verstandig vooraf assistentie aan te vragen. Ook als je er uiteindelijk geen gebruik van maakt.
Meer informatie over assistentie aanvragen.

Gratis tijdslot

Reserveer nu een tijdslot en ga op een zelfgekozen tijdstip door de securitycontrole. Het is gratis, gemakkelijk en je helpt de rijen voor security op Schiphol minder lang te maken. Sluit je aan in de virtuele rij en begin zorgeloos je reis! Meer informatie en reserveren tijdslot.

Meer informatie:

Contact met onze ervaringsdeskundige?

Wilt je meer informatie over reizen met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn of contact met ervaringsdeskundigen? Bel ons op 0348 – 420 780 (op maandag t/m donderdag tussen 10.00 uur en 12.30 uur). Je kunt ons ook mailen via info@crohn-colitis.nl.

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.