Reizen
Als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt, hoeft dit geen belemmering voor jou te zijn om op vakantie te gaan. Wel is het verstandig om je goed voor te bereiden op een reis.
Als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt, hoeft dit geen belemmering voor jou te zijn om op vakantie te gaan. Wel is het verstandig om je goed voor te bereiden op een reis.
Crohn & Colitis NL heeft diverse partners in het buitenland. Deze zijn allemaal lid van de EFCCA. Je vindt een overzicht van onze partners en hun contactgegevens via de website van EFCCA.
Een goede voorbereiding is het halve werk. De volgende tips en adviezen helpen om je reis goed voor te bereiden. Verderop op deze pagina vind je uitgebreidere informatie over diverse onderwerpen:
Onze belangrijkste tips voor het meenemen en gebruik van medicijnen tijdens je reis.
Je hebt geen grotere kans op reizigersdiarree, maar het verloop ervan kan wel heftiger zijn als je IBD hebt. Probeer daarom reizigersdiarree zoveel mogelijk te voorkomen met de volgende tips:
Voor reizen naar exotische oorden zijn vaak specifieke vaccinaties tegen bijvoorbeeld gele koorts, hepatitis A, tuberculose of tyfus nodig. Gebruik je medicijnen die de afweer onderdrukken, dan mag je bepaalde levende vaccins niet combineren met deze medicatie. Andere vaccins kunnen minder bescherming bieden. Heb je toekomstige reisplannen? Dan kan het zinvol zijn je te laten vaccineren voordat je met afweeronderdrukkers gaat beginnen.
Je kan ook met je arts overwegen om je behandeling tijdig of tijdelijk te stoppen om de vaccinatie toch mogelijk te maken. Zoek dit op tijd (minimaal 6 maanden voor vertrek) uit en overleg met jouw arts of het verstandig is te reizen naar de bestemming die je op het oog hebt of dat er andere maatregelen nodig zijn.
Jouw zorgverzekering vergoedt ook medische kosten in het buitenland, maar niet in alle landen. Controleer dit dus vooraf. En als je naar een land gaat waar de zorgkosten heel hoog zijn, kun je met extra kosten te maken krijgen. Deze kosten kun je vooraf verzekeren met een aanvullende zorgverzekering (alleen af te sluiten voor 1 januari) of een reisverzekering. Een reisverzekering vergoedt ook kosten voor het naar huis moeten komen, of een extra lang verblijf in het buitenland omdat je ziek bent geworden. Zoek vooraf uit of je goed verzekerd bent.
In de zomervakantietijd heeft Schiphol met langere rijen te maken. Maar wat als je IBD hebt en toevallig een slechte dag hebt? Of je hebt een opvlamming? Je wilt niet het risico lopen dat je je plekje in de rij kwijt bent als je naar het toilet moet. Eigenlijk wil je dan helemaal niet in die rij staan. Als je vooraf assistentie aanvraagt, dan hoef je niet in de rij te staan of achteraan aan te sluiten als je tussendoor naar het toilet moet. Hoe regel je dit?
Omdat je vooraf niet weet hoe het op de reisdag zelf gaat, is het verstandig vooraf assistentie aan te vragen. Ook als je er uiteindelijk geen gebruik van maakt.
Meer informatie over assistentie aanvragen.
Reserveer nu een tijdslot en ga op een zelfgekozen tijdstip door de securitycontrole. Het is gratis, gemakkelijk en je helpt de rijen voor security op Schiphol minder lang te maken. Sluit je aan in de virtuele rij en begin zorgeloos je reis! Meer informatie en reserveren tijdslot.
Wilt je meer informatie over reizen met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn of contact met ervaringsdeskundigen? Bel ons op 0348 – 420 780 (op maandag t/m donderdag tussen 10.00 uur en 12.30 uur). Je kunt ons ook mailen via info@crohn-colitis.nl.