Actueel
07-10-2020

Geef voorrang bij corona-vaccinatie

Mensen met een chronische aandoening, een verhoogd gezondheidsrisico of een beperking moeten net als mensen uit de zorg, onderwijs en andere vitale beroepen voorrang kunnen krijgen op een vaccin tegen corona. Dit staat in een manifest dat Crohn & Colitis NL heeft ondertekend, samen met zo’n 70 andere organisaties. Het manifest is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in), MIND en KBO-PCOB en is aangeboden aan de Tweede Kamer.

Isolement opheffen

In het manifest zeggen de ondertekenaars dat als er een vaccin beschikbaar komt dat aantoonbaar veilig is voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico, zij als eersten de mogelijkheid moeten krijgen gevaccineerd te worden. Dit omdat deze groep mensen onevenredig zwaar is getroffen door de coronacrisis. Om besmetting te vermijden, leven grote groepen mensen met een chronische ziekte of beperking al maanden in isolement en kunnen zij in afwachting van een vaccin niet of nauwelijks deelnemen aan het dagelijks leven.

Beschikbaarheid zoals griepprik

De organisaties willen dat een coronavaccin op soortgelijke wijze beschikbaar komt als de griepprik. Waarbij in dit geval ook mantelzorgers en naasten in aanmerking moeten kunnen komen om met voorrang gevaccineerd te worden. Bij de griepprik krijgen ouderen en mensen met een verhoogd gezondheidsrisico de vaccinatie aangeboden. Voor een vaccin tegen corona zou dat ook moeten gelden.

Geneesmiddelenoverleg

Het manifest is aangeboden aan de Tweede Kamer ter voorbereiding op het geneesmiddelenoverleg van 15 oktober aanstaande.
Het volledige manifest lezen.

Delen op social media:

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.