Behandeling van Crohn en colitis

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische aandoeningen waarvoor je onder medische behandeling bent. Medicijnen kunnen Crohn en colitis niet genezen, maar ze zijn wel belangrijk om jouw ziekte rustig te krijgen en rustig te houden.

Medicijnen zorgen er ook voor dat je minder buikklachten hebt, of dat deze klachten zelfs verdwijnen. En ze helpen ook om eventuele complicaties zoveel mogelijk te voorkomen, waarvoor een operatie nodig is. Medicijnen verminderen meestal jouw klachten, of je klachten verdwijnen zelfs. Als medicatie onvoldoende werkt of jouw klachten toenemen, kan een operatie een volgende stap zijn.

Twee fases

De behandeling van IBD met medicijnen bestaat uit twee fases.

Fase 1: Jouw arts schrijft medicijnen voor om de actieve ontsteking zo snel mogelijk te verminderen (inductiebehandeling). Dit traject duurt meestal acht tot twaalf weken.

Fase 2: Jouw arts schrijft medicijnen voor om nieuw opvlammingen te voorkomen (onderhoudsbehandeling).
Als je eventuele nieuwe opvlammingen hebt, dan krijg je opnieuw een inductiebehandeling.

Soms worden de twee fases gecombineerd en sommige medicijnen worden voor beide fases gebruikt.

Keuze behandeling

De keuze voor een bepaalde behandeling is afhankelijk van een aantal zaken:

  • Hoe actief jouw ziekte op dat moment is: mild, matig of ernstig;
  • De plaats en uitgebreidheid van de ontsteking in je maagdarmkanaal;
  • Jouw leeftijd;
  • Welke andere ziektes of aandoeningen je hebt;
  • Of je vernauwingen of fistels hebt (Crohn);
  • Hoe medicijnen in het verleden werkten: heb je teveel last gehad van bijwerkingen, ben je allergisch voor een bepaald medicijn of werken de medicijnen niet meer voldoende?
  • Of je een kinderwens hebt;
  • Welke ideeën je zelf hebt over de behandeling: hoe jij denkt over bepaalde medicijnen of operaties en of je voldoende informatie hebt? Deze 3 Goede Vragen kunnen je daarbij helpen.

Behandeling op maat

Een aangepaste behandeling is nodig als jouw behandeling met medicijnen niet aanslaat. Of als er een vernauwing in je darm ontstaat door littekenweefsel. Of als je complicaties bij de ontsteking krijgt zoals een abces, buikvliesontsteking of een fistel. Dan is soms een operatie nodig waarbij het ontstoken deel van de darm of de hele darm wordt verwijderd. Soms is een tijdelijk of blijvend stoma noodzakelijk.

De richtlijnen Diagnostiek en behandeling van inflammatoire darmziekten bij volwassenen en bij kinderen beschrijven wat de verschillende stappen zijn in de behandeling van IBD.

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.