De ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hoeft u niet te belemmeren om op vakantie te gaan.
Sommige reizen vragen wellicht wat meer voorbereiding, bijvoorbeeld bij het reizen naar verre bestemmingen. Daarnaast speelt de activiteit van uw ziekte uiteraard ook een rol. Is de ziekte rustig of heeft u een opvlamming of bent u net herstellende van een opvlamming? Bespreek uw reisplannen indien nodig ook met uw arts.
Er zijn veel zaken waar u op kunt letten. We zetter er een paar op een rij.
Vaccinaties
Heeft u plannen voor een verre reis dan is het soms noodzakelijk om vaccinaties te halen om bepaalde ziektes te voorkomen.
Als u medicijnen gebruikt die de afweer onderdrukken, kunnen bepaalde vaccins niet toegediend worden of bieden minder bescherming. Heeft u in de toekomst reisplannen, dan kan het zin hebben u te laten vaccineren voordat u met afweeronderdrukkers gaat beginnen. Zoek dit bijtijds uit en overleg met uw arts of het verstandig is te reizen naar de bestemming die u op het oog heeft of dat er andere maatregelen nodig zijn. In de folder van de artsenorganisatie IBD-ICC leest u meer.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vindt u informatie over vakantielanden en de benodigde vaccinaties. De website van Travelclinic.com geeft ook veel informatie. In Crohniek-2 2014 gaf Travel Clinic bovendien tips voor een zorgeloze vakantie.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Denk hier van tevoren aan:
Neem voldoende medicijnen mee voor de reisperiode en de week erna.
- Controleer de houdbaarheidsdatum van uw medicijnen voordat u op reis gaat.
- Vraag of uw apotheek een overzicht van uw medicijnen voor u uitprint, het medicijnenpaspoort. Hierin staan alle gegevens over uw medicatie en over andere zaken zoals allergieën. Handig als u naar de dokter of apotheek moet op uw reisbestemming.
- Zorg voor een originele verpakking met bijsluiten en sticker van de apotheek.
- Door sommige medicijnen wordt u gevoeliger voor zonlicht, check uw bijsluiter. In het artikel Hallo Zon (Crohniek 2-2016) leest u daar alles over.
- In de auto, caravan of tent kan het erg warm worden, zodat zetpillen zacht worden, crèmes en oogdruppels bederven en de houdbaarheid van andere medicijnen achteruit kan gaan. Voor medicijnen die koel moeten worden bewaard, bijvoorbeeld prikpennen en zetpillen, biedt een koel-etui of de koelbox uitkomst.
In het vliegtuig
Gaat u vliegen? Pak uw medicijnen en contactlensbenodigdheden in de handbagage, want in het bagageruim van het vliegtuig kan het vriezen. Draag medicijnen liever niet direct op het lichaam, bijvoorbeeld in een broekzak, want dat kan te warm zijn.
Vloeistoffen en gels mag u alleen meenemen in verpakkingen van maximaal 100 ml. Verpak deze verpakkingen in een doorzichtige plastic zak die niet groter is dan 1 liter. Vloeibare medicijnen mogen wel worden meegenomen in hoeveelheden groter dan 100 ml. U heeft dan wel een medische verklaring nodig van uw arts of apotheek zodat aantoonbaar is dat de medicijnen op uw naam staan.
Dit en nog veel meer handige tips en reisverhalen leest u in onze brochure Vakantie en de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Bron: apotheek.nl
Meer informatie
Wilt u meer informatie over reizen met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn of contact met ervaringsdeskundigen? Bel met de CCUVN, 0348 – 420 780 (op werkdagen tussen 10.00 uur en 14.30 uur). U kunt ons ook mailen via info@crohn-colitis.nl.