Ervaringsverhaal

Blog Peter – Van moet naar moed

Tja, en toen kwam de colitis op 57-jarige leeftijd in mijn leven. Het heeft anderhalf jaar geduurd voor mijn darmen weer een beetje tot rust waren gekomen. En ik had nog nooit ervaren dat ik moe was.

Twee jaar geleden kreeg ik de diagnose colitis ulcerosa. In mijn leven voor de Colitis was ik een erg druk baasje. Drukke baan, veel nevenactiviteiten, een mooi gezin en zeker twee keer per jaar een uitgebreide doe-vakantie waarin we met de fiets allerlei werelddelen doortrokken. Stilzitten was er niet bij, want dan werd er snel nog een bezoek of weekendje met vrienden in gepropt. We waren van mening dat we een fantastisch en rijk leven hadden.

Tja, en toen kwam de colitis op 57-jarige leeftijd in mijn leven. Het heeft anderhalf jaar geduurd voor mijn darmen weer een beetje tot rust waren gekomen. En ik had nog nooit ervaren dat ik moe was. Lichamelijke vermoeidheid kende ik wel na een intensieve dag, maar dit is iets heel anders. Het lukt me niet meer om intensieve gesprekken te voeren of in drukke omgevingen te zijn. Terwijl ik daarvoor de hele dag niets anders deed. En stress of werkdruk is helemaal een aanslag op mijn concentratievermogen. Ik verwoord het tegenwoordig zo: elke activiteit kost me het tienvoudige aan levensenergie, terwijl het weer opladen driedubbel zo lang duurt.

Het is me langzaam duidelijk geworden, met veel vallen en opstaan, dat mijn oude leven niet meer mogelijk is. Maar wat dan? Kan ik wel voldoening vinden als ik in ieder geval kan blijven werken en ook nog mooie fietstochten kan maken? Stap voor stap ben ik gaan strepen in mijn leven. Eerst vielen de nevenactiviteiten af. Toen dat nog niet genoeg was, ben ik minder gaan werken. Een vervolgstap was een andere invulling van onze vakanties. Daarna nog weer minder gaan werken. Minder activiteiten met familie en vrienden bleken ook nog noodzakelijk. En het had ook natuurlijk een flinke impact op mijn partner.

Nu kan ik met veel voldoening zeggen dat ik een balans heb gevonden en het gaat goed. En het leukste van alles is dat ik ervaar dat mijn leven veel beter is geworden. Mijn werk heb ik teruggebracht tot het hoogst noodzakelijke, mijn vriendenkring is teruggebracht tot mijn ‘echte’ vrienden en de tijd die ik met familie doorbreng is echte quality tijd geworden. Met veel moed heb ik de ‘moet’ uit mijn leven weten te halen en dat voelt me toch goed.

 

Peter Jacobs (59) kreeg twee jaar geleden de diagnose colitis ulcerosa en moest als gevolg hiervan zijn sociale en werkende leven behoorlijk aanpassen. Ondanks alle veranderingen blijft hij positief en haalt hij het maximale uit het leven. Inmiddels heeft hij een nieuwe balans gevonden. Hoe? Dat vertelt hij in zijn eerste blog.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: