De Toiletalliantie, waar Crohn & Colitis NL deel van uitmaakt, vraagt op Nationale Toiletdag aandacht voor het dringende toilettekort in Nederland. Het gebrek aan goede toegankelijke toiletvoorzieningen in Nederland zorgt onder andere bij mensen met darmproblemen of een stoma voor gênante situaties en spanning om op pad te gaan. Ook blaaspatiënten lijden onder het gebrek aan toiletten, net als ouderen, vrouwen en kinderen die over het algemeen vaker naar het toilet moeten. Uit eerder onderzoek van de Toiletalliantie bleek dat één op de vier Nederlanders weleens thuisblijft vanwege het gebrek aan toiletten.
Pleefiguur
Uit het representatieve onderzoek, dat werd gehouden onder 1651 respondenten blijkt dat Nederlanders geen hoge pet op hebben van de toiletvriendelijkheid van hun eigen land: mannen denken dat buitenlandse toeristen ons gemiddeld een 5,3 geven, en vrouwen zelfs maar een 5. Mariël Croon, directeur van de Maag Lever Darm Stichting, initiatiefnemer van de Toiletalliantie: ‘Het is totaal niet gastvrij dat we zo weinig toiletten hebben voor onze dagjesmensen en toeristen. Maar het probleem is nog veel groter voor alle buikpatiënten, die hier dagelijks mee te maken hebben. In de landen om ons heen is dit stukken beter geregeld.’
Naar internationale maatstaven is de Nederlandse toiletsituatie met slechts 1 openbaar of opengesteld toilet op 1800 mensen bedroevend. In Duitsland zijn er bijna vier keer zo veel toiletten (1 op de 500). Nederland heeft zo’n 600 openbare toiletten, terwijl Frankrijk er naar schatting 14.000 heeft, oftewel 23 keer zoveel voor slechts vier keer zoveel inwoners.
Toeristenseizoen: vieze Friese, Noord-Hollandse en Zeeuwse stranden
Het WC-tekort leidt tot nog meer problemen als het toeristenseizoen aanstaand Paasweekend losbarst. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen verwacht dit jaar circa 51 miljoen toeristen, waarvan 22,4 miljoen buitenlandse gasten, die met name de kustprovincies opzoeken. Van alle provincies scoren Friesland, Noord-Holland en Zeeland qua toiletvriendelijkheid weliswaar met resp. een 5,8, een 5,1 en een 5,6 minder slecht dan het gemiddelde (4,7) van alle provincies, zoals uit de ranglijst blijkt die de Toiletalliantie jaarlijks in november opstelt. Maar een garantie voor schone stranden is dat allerminst: 64% van de ondervraagden geeft aan op het strand te zullen moeten wildplassen bij gebrek aan openbare toiletten. Bij 28% geldt dat voor wildpoepen.
Toiletnorm
Een deel van de onderzochte groep laat zich liever niet overvallen door het gebrek aan toiletten. Bijna een kwart (24%) geeft aan dat ze voor een andere bestemming kiezen, als van tevoren niet goed duidelijk is of er voldoende toiletten aanwezig zijn. Ook ziet één op de vier weleens af van een dagje uit vanwege het gebrek aan toiletten. Het regelen van voldoende toiletten en dit via technologie zichtbaar maken is een laagdrempelige manier van gastvrijheid. De Toiletalliantie roept de politiek daarom op om eindelijk de toiletnorm in de wet- en regelgeving op te nemen. Die houdt in: om de 500 meter een toilet in stads- en dorpscentra. En voor natuur- en recreatiegebieden: om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden.
Over de Toiletalliantie
De Toiletalliantie is in 2018 opgericht door de Maag Lever Darm Stichting. Inmiddels bestaat de alliantie uit 29 organisaties, waaronder Crohn & Colitis NL, die zich samen inzetten voor meer openbare en opengestelde toiletten in Nederland. De toiletalliantie streeft naar een inclusief en toegankelijk Nederland. Meer toiletten betekent: minder eenzaamheid en sociaal isolement en meer zelfredzaamheid. Maar ook meer gastvrijheid, een aantrekkelijkere (binnen)stad en beter toegankelijke recreatiegebieden.
Bron: Iederwctelt