‘Vóór corona kon ik altijd bij de huisartsenpraktijk, tandarts, bibliotheek of horeca terecht. Nu nergens meer’, vertelde een van de deelnemers aan het onderzoek van Crohn & Colitis NL, waar 147 mensen aan meededen. Bijna driekwart (72 procent) van de deelnemers ervaart momenteel meer last van het tekort aan toiletten dan vóór corona.
Schaamte
Niet weten of men buiten de deur een toilet kan vinden als dat nodig is, zorgt ervoor dat mensen ervoor kiezen om thuis te blijven. ‘Ik ben veel te bang om voor een gesloten deur te staan, met alle gevolgen van dien. De schaamte als het dan misgaat’, aldus een van de deelnemers. Ook andere corona-beperkingen helpen niet mee. Een van de deelnemers moest nodig naar het toilet en was in de buurt van een museum. ‘Ze deden daar moeilijk, want ik had vooraf moeten reserveren om naar binnen te mogen.’ Ook winkels sluiten vaker dan vroeger hun toiletten.
Gelukkig zijn er ook goede initiatieven te melden. Zo meldde een mevrouw: ‘Gelukkig staat er een mobiele toilettengroep op de Grote Markt in Haarlem. Daar ben ik de gemeente zeer erkentelijk voor.’
Toiletalliantie
Crohn & Colitis NL maakt zich samen met de Toiletalliantie (www.waarkaniknaardewc.nl) onder aanvoering van de Maag Lever Darm Stichting, sterk voor meer toegankelijke openbare toiletten. De Toiletalliantie roept gemeenten op om het voldoende toegankelijke toiletten op te nemen in hun gemeentebeleid. Momenteel heeft tweederde van de gemeenten nog geen toiletbeleid. Op donderdag 19 november organiseert de Toiletalliantie een symposium, in het kader van Wereld Toiletdag. Organisaties kunnen zich hier nog voor aanmelden. Stuur een mail naar Marjon Kranenbarg o.v.v. naam, functie en organisatie.