Actueel
16-11-2020

Vaker aan huis gekluisterd vanwege tekort toegankelijke toiletten

Tijdens de coronapandemie gaan drie op de vier mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa minder vaak de deur uit vanwege het tekort aan toegankelijke toiletten buiten de deur.

‘Vóór corona kon ik altijd bij de huisartsenpraktijk, tandarts, bibliotheek of horeca terecht. Nu nergens meer’, vertelde een van de deelnemers aan het onderzoek van Crohn & Colitis NL, waar 147 mensen aan meededen. Bijna driekwart (72 procent) van de deelnemers ervaart momenteel meer last van het tekort aan toiletten dan vóór corona.

Schaamte

Niet weten of men buiten de deur een toilet kan vinden als dat nodig is, zorgt ervoor dat mensen ervoor kiezen om thuis te blijven. ‘Ik ben veel te bang om voor een gesloten deur te staan, met alle gevolgen van dien. De schaamte als het dan misgaat’, aldus een van de deelnemers. Ook andere corona-beperkingen helpen niet mee. Een van de deelnemers moest nodig naar het toilet en was in de buurt van een museum. ‘Ze deden daar moeilijk, want ik had vooraf moeten reserveren om naar binnen te mogen.’ Ook winkels sluiten vaker dan vroeger hun toiletten.
Gelukkig zijn er ook goede initiatieven te melden. Zo meldde een mevrouw: ‘Gelukkig staat er een mobiele toilettengroep op de Grote Markt in Haarlem. Daar ben ik de gemeente zeer erkentelijk voor.’

Toiletalliantie

Crohn & Colitis NL maakt zich samen met de Toiletalliantie (www.waarkaniknaardewc.nl) onder aanvoering van de Maag Lever Darm Stichting, sterk voor meer toegankelijke openbare toiletten. De Toiletalliantie roept gemeenten op om het voldoende toegankelijke toiletten op te nemen in hun gemeentebeleid. Momenteel heeft tweederde van de gemeenten nog geen toiletbeleid. Op donderdag 19 november organiseert de Toiletalliantie een symposium, in het kader van Wereld Toiletdag. Organisaties kunnen zich hier nog voor aanmelden. Stuur een mail naar Marjon Kranenbarg o.v.v. naam, functie en organisatie.

Delen op social media:

Sluit je bij ons aan

Ontvang ons kwartaalmagazine Crohniek en nog veel meer voordelen:

  • Gratis activiteiten bij jou in de buurt
  • Ontmoet andere mensen met Crohn of colitis
  • Ontvang onze gratis toiletpas

Word lid

Help ons helpen

Wij zijn de enige vereniging die zich richt op mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of short bowel. We kunnen niet zonder jouw steun. Help mee!

Bekijk hoe je kan helpen

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.