Actueel
15-04-2021

Voeding zorgt voor meer of minder ontstekingsactiviteit

Veel dierlijke producten, bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en suiker eten of drinken zorgt ervoor dat via de samenstelling van de darmbacteriën eerder ontstekingsactiviteit in het lichaam kan ontstaan. Maar een dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel zorgt juist voor het tegenovergestelde effect. Dit blijkt uit onderzoek van het UMCG.

Volgens de onderzoekers laat de studie zien dat dieetaanpassingen kunnen helpen om ontstekingsactiviteit in het lichaam te verminderen. De onderzoekers keken naar de wisselwerking tussen voedingsgewoontes, darmbacteriën en darmontstekingen bij mensen met een darmaandoening zoals de ziekte van Crohn of prikkelbaar darmsyndroom en bij mensen met normale gezonde darmen. Van alle deelnemers aan het onderzoek werd de ontlasting geanalyseerd en zij vulden een vragenlijst in om hun een goed beeld te krijgen van hun dieetpatronen.

Ontstekingsremmend of juist stimulerend

Uit het onderzoek blijkt dat een hoge inname aan bewerkte voedingsmiddelen en van dieren afkomstige voedingsmiddelen leiden tot extra veel ontstekingsstimulerende activiteiten van bacteriën; activiteiten die eerder al in verband zijn gebracht met verschillende chronische ontstekingsziekten. Plantaardig voedsel en vis werden daarentegen in verband gebracht met ‘vriendelijke’ bacteriesoorten en ontstekingsremmende activiteit. Het eten van noten, vette vis, fruit, groenten en granen werd in verband gebracht met een grotere hoeveelheid bacteriën die vetzuren met een korte keten produceren: deze zuren helpen ontstekingen onder controle te houden en beschermen de cellen langs de darm. Ook een beperkte hoeveelheid rode wijn heeft dit effect.

Effect van sterke drank en patat

Uit de studie blijkt verder dat minder gezonde activiteiten van de bacteriën in verband zijn te brengen met: alcohol, sterke drank en suiker, koffie en een fastfoodcombinatie van vlees, patat, mayonaise en frisdrank. Met ontstekingsremmende bacteriën zijn juist geassocieerd: zuivelproducten als karnemelk en yoghurt, brood, peulvruchten, zoals linzen, erwten en kikkererwten; vis en noten.

Het volledige artikel lezen.

Bron: UMCG

Delen op social media: