Ervaringsverhaal

Blog Ankie – Lijfspreuk

Het leven met Crohn is vrij onaangenaam. Ongenuanceerd gezegd soms gewoon shit. Letterlijk en figuurlijk, ha. Zo dat is er uit!

Mijn vader had ook de ziekte van Crohn, dus ik was er al mee bekend. Een voordeel maar ook een nadeel, want je weet wat het kan doen. De helse pijnen, de operaties, de uitputting. De kwetsbaarheid en de onzekerheid. In het begin was ik dus behoorlijk van slag, zeker toen ik merkte dat ik ook de meest ernstige vorm had zoals mijn vader. Pas vanaf het moment dat ik me niet langer liet leiden door ziekte, maar door gezondheid, werd het wat rustiger. Eerst in mijn hoofd en later ook in mijn lijf. Het vechten werd gestaakt en mijn vuisten mochten zich ontspannen. Want al gaven die me meer kracht, ze zorgden ook voor een snijdende spanning van binnen. Bal ze maar eens voor de grap en zie hoe gespannen je ervan raakt.

Laatst vroeg iemand of ik me wel eens afvraag hoe mijn leven eruit zou hebben gezien zonder Crohn. Misschien had ik nu wel een huis vol kinderen en was ik een topvrouw in de bouw geworden.

‘Voor spijt geen tijd’ is tegenwoordig mijn lijfspreuk. Ook nu een aantal weken geleden de ziekte voor de veertiende keer operatief behandeld moest worden. Ik ben weer in charge en niemand anders. Er huist dan wel een ziekte in me, maar ik ben de ziekte niet. Sinds ik zo denk heb ik steeds meer vertrouwen gekregen: in mezelf, mijn lichaam en mijn toekomst.

Laatst vroeg iemand of ik me wel eens afvraag hoe mijn leven eruit zou hebben gezien zonder Crohn. Misschien had ik nu wel een huis vol kinderen en was ik een topvrouw in de bouw geworden. Het past niet bij me om daar heimelijk naar te verlangen, want volgens mij ben ik precies waar ik nu moet zijn. En bovendien dankbaarder, completer en happier dan vóór alles begon. En met dit antwoord bedenk ik me dat die gruwelijke Crohn, het mij niet altijd makkelijk heeft gemaakt. Maar het heeft me toch ook meer gebracht dan wat ik allemaal heb verloren. Ondanks alles…

Ankie Stuijts (44) woont in het Brabantse land, samen met haar viervoeter van 55 kilo. Ze is een echte control freak, wat niet altijd handig is met de ziekte van Crohn. Een ziekte die zij al ruim 25 jaar heeft. Ondanks de ernstige vorm hiervan staat zij altijd positief in het leven. Betrokken en breed georiënteerd en geïnteresseerd in wat er nog meer in de wereld speelt. Dankzij haar creatieve brein, schrijft zij veel, voor diversen bladen, en nu ook voor Crohn & Colitis NL. Een vereniging waar zij zich al een aantal jaren voor inzet als vrijwilligster. Misschien ken je haar van de besloten Facebookgroep, waar zij een van de beheerders is.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: