Blog Patricia – Contact met zorgverleners
Leven met een chronische ziekte vraagt veel van je, zowel fysiek als mentaal. Maar iets wat vaak onderschat wordt, is de mentale weerbaarheid die soms nodig is in het contact met je zorgverleners.
Leven met een chronische ziekte vraagt veel van je, zowel fysiek als mentaal. Maar iets wat vaak onderschat wordt, is de mentale weerbaarheid die soms nodig is in het contact met je zorgverleners.
Je hebt vaak veel contact met je zorgverleners en daarom is het belangrijk om een goede band op te bouwen. Ik denk dat een goede communicatie één van de belangrijkste dingen is; dat je duidelijk je klachten kan verwoorden. Maar ook dat jij en de zorgverlener goed naar elkaar luisteren en elkaars input serieus nemen. Helaas gaat dit niet altijd zoals het hoort. De arts heeft bijvoorbeeld geen idee hoeveel impact je klachten of behandeling hebben op jouw dagelijkse leven. Dan voel je je soms niet serieus genomen. Je hebt af en toe echt het idee dat je voor jezelf moet opkomen, en dat is niet altijd makkelijk vooral als je je heel erg ziek voelt.
Opkomen voor jezelf is niet altijd makkelijk als je je ziek voelt
Zelf heb ik dit ook wel eens meegemaakt. Het heeft er zelfs een keer toe geleid dat ik besloot om naar een andere zorgverlener te vragen. De fout die was gemaakt en vooral de onmenselijke reactie daarop, zorgden ervoor dat ik geen vertrouwen meer had. Natuurlijk is dat een moeilijke keuze, maar je hebt het recht om hierom te vragen.
Gelukkig heb ik inmiddels een aantal vaste zorgverleners met wie het contact heel goed is. Bij sommigen ben ik al 20 jaar onder behandeling en voel ik me altijd serieus genomen.
Mijn tips om goed te communiceren met zorgverleners:
Ik heb erg benieuwd naar jullie ervaringen en jullie tips
Patricia (36) heeft sinds 2004 de ziekte van Crohn. Ze heeft veel ups en downs gehad, maar inmiddels is ze in remissie. Ondanks dat de uitdagingen met de ziekte van Crohn soms groot zijn, probeert ze positief te blijven. Op sociaal media en haar blogs (crohnjuweel) geeft ze een kijkje in het leven met een chronische ziekte. Ook bespreekt ze taboe-onderwerpen en probeert ze meer aandacht voor de ziekte te vragen.
Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.
Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.