Wat is colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Hoe vaak komt het voor en wat houdt het in?

 

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa komt alleen in de dikke darm (colon) voor. De ontsteking begint in de endeldarm en kan zich verder uitbreiden door de dikke darm.

Download de brochure Colitis Ulcerosa

 

 

 

Bekijk de animatie over colitis ulcerosa:

Colitis ulcerosa en andere vormen van colitis

  • Bij 75 procent van de mensen met colitis ulcerosa is alleen het linkerdeel van de dikke darm (het afdalende deel – een zogenaamde linkszijdige colitis) ontstoken.
  • Ook zijn er mensen die alleen een ontsteking van de endeldarm hebben. Dit wordt proctitis (ulcerosa) genoemd.
  • Als de darmontsteking meer dan het linkerdeel of de hele dikke darm betreft, spreekt men van pancolitis.
  • Een deel van de mensen met colitis heeft een zogenaamd colitis-zusje, zoals collagene colitis, lymfocytaire colitis of eosinofiele colitis.

Meer informatie hierover vind je op onze website bij andere soorten colitis.

 

IBD

Inflammatory Bowel Disease (IBD), in het Nederlands: inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekten, is de meest gebruikte benaming voor chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal. Samen met de ziekte van Crohn valt colitis ulcerosa onder de noemer IBD.

Hoe vaak komt het voor?

Er zijn momenteel ruim 90.000 mensen in Nederland met een chronische darmontsteking. Dit is ongeveer 1 op de 200 mensen. Hiervan heeft iets meer dan de helft colitis ulcerosa.

Cijfers en feiten colitis ulcerosa

  • Jaarlijks krijgen naar schatting 1.500 mensen de diagnose colitis ulcerosa.
  • De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het 15e en 40e levensjaar.
  • Er is ook een piek bij mannen tussen de 60 en 70 jaar.
  • De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

De oorzaak van colitis ulcerosa is niet bekend. Men vermoedt dat er sprake is van een combinatie van factoren. Het aantal mensen met colitis lijkt, in tegenstelling tot de ziekte van Crohn, de laatste jaren niet toe te nemen.

Net de diagnose

Als je net de diagnose ziekte van Crohn hebt gekregen, komt er misschien veel op je af. In deze filmopname van de podcast ‘Net de diagnose IBD’ deelt journalist en radiopresentator Tim de Wit, die zelf de ziekte van Crohn heeft, zijn eigen ervaringen en gaat hij in gesprek met Margot van Zon en Rajiv Karamat. Margot heeft de ziekte van Crohn en is coach. Zij begeleidt onder andere mensen met IBD. Rajiv heeft colitis ulcerosa en kreeg vanwege zijn ziekte een stoma. Suzanne Anjie, arts op de afdeling MDL van het Amsterdam UMC, praat ook mee over deze eerste fase net na de diagnose IBD.

Ervaring met colitis ulcerosa

Peter en Ine gaan met elkaar in gesprek over Peters colitis ulcerosa.

Ervaringen van anderen

Sluit je bij ons aan

Ontvang ons kwartaalmagazine Crohniek en nog veel meer voordelen:

  • Gratis activiteiten bij jou in de buurt
  • Ontmoet andere mensen met Crohn of colitis
  • Ontvang onze gratis toiletpas

Word lid

Help ons helpen

Wij zijn de enige vereniging die zich richt op mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of short bowel. We kunnen niet zonder jouw steun. Help mee!

Bekijk hoe je kan helpen

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.