Voeding en dieet bij Crohn en colitis

Kun je alles eten als je de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of microscopische colitis hebt? Of moet je een bepaald dieet volgen? Wat is de invloed van voeding op jouw ziekte?

Goede voedingsstoffen belangrijk

Om goed te kunnen functioneren, heeft je lichaam voldoende voedingsstoffen nodig. Dit kan lastig zijn als je de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of microscopische colitis hebt. Je kunt tijdens opvlammingen last hebben van diarree, pijn en misselijkheid. Dan heb je soms minder zin in eten en drinken. Je lichaam heeft tijdens zo’n opvlamming extra voedingsstoffen nodig, maar kan deze juist moeilijker opnemen omdat je darm ziek is.

Helaas is er (nog) geen speciaal dieet om de klachten te voorkomen. Wel helpt gezonde voeding onder andere voor een:

  • Betere weerstand
  • Sneller herstel na een opvlamming of operatie
  • Goed gewicht
  • Gevoel van meer energie

Gezonde voeding

Je lichaam heeft elke dag een bepaalde hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten (suikers en zetmeel), vitamines, mineralen, vezels en vocht nodig. Gevarieerd eten is belangrijk voor het binnenkrijgen van voldoende en verschillende voedingsstoffen. Het Voedingscentrum heeft hier richtlijnen voor opgesteld. Volg deze richtlijn als jouw ziekte rustig is (in remissie).

Ook heeft het Voedingscentrum de Slim Koken-app. Hiermee kun je met behulp van filters zoeken naar gezonde en lekkere recepten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes, met die ingrediënten die jij lekker vindt en waar je darmen goed op reageren. Je kunt bijvoorbeeld filteren op vlees/vis/vega of vegan.

 

 

VoedingRichtlijnen Goede Voeding

Houd de volgende adviezen dagelijks aan:

  • Minimaal 200-250 gram groente en minimaal twee porties fruit;
  • Een handje ongezouten noten;
  • Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten;
  • Minimaal 1,5-2 liter vocht zoals kraanwater, thee en koffie;
  • Vooral volkoren producten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en -couscous en zilvervliesrijst;
  • Minder vlees en meer plantaardige producten. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten;
  • Minimaal 3 porties zuivel. Bij voorkeur karnemelk of yoghurt, omdat deze gefermenteerde zuivel ook een gunstig effect heeft op de darmbacteriën. Eventueel  30-plus kaas. Liefst magere of halfvolle producten.

TipMeer informatie, tips en adviezen over de richtlijn op www.voedingscentrum.nl.

 

 

Mediterrane dieet

Wil je toch graag een dieet volgen, kies dan voor het mediterrane dieet. Dit dieet komt het meest overeen met de Richtlijnen Goede Voeding van het Voedingscentrum en is heel lekker en gevarieerd. Wel is het advies voor mensen met IBD om nog iets minder rood vlees en iets meer vis te eten, en ook meer vezelrijke producten. En geen alcohol drinken. Meer informatie.

CDED (Crohn’s Disease Exclusie Dieet)

Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het CDED-dieet bij kinderen en volwassenen met Crohn. De resultaten hiervan zijn goed. Ongeveer de helft van de patiënten heeft baat bij het dieet. Voor een goede effectiviteit is het wel belangrijk dat patiënten zich goed houden aan het dieet. Het CDED is een dieet waarbij voedingsmiddelen die ongunstig kunnen zijn voor het microbioom of de darmwand worden beperkt of vermeden. Denk aan bewerkte voedingsmiddelen, zuivel, granen, koffie, cacao en alcohol. Het dieet bestaat uit 3 fasen waarin de voeding wordt aangevuld met eerst veel en daarna steeds minder medische voeding.
CDED kan als extra behandeloptie worden gekozen in aanvulling op de behandeling met medicijnen. Het dieet is niet geschikt voor iedereen met Crohn die een opvlamming heeft. Het volgen van het dieet is altijd in overleg met je MDL-arts en onder begeleiding van een diëtist.
Wil je meer weten, vraag je behandelend MDL-arts of diëtist hiernaar. Je vindt diëtisten met kennis over IBD onderaan de pagina op de website van het netwerk MDL-diëtisten.

Voeding aanpassen

Sommige producten van een gezond voedingspatroon kunnen buikklachten veroorzaken. Je weet zelf waarschijnlijk uit ervaring precies wat je wel en niet moet eten om buikklachten te voorkomen.

Wij vroegen 300 mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa wat hun top vijf voedingsmiddelen zijn die zij mijden vanwege hun ziekte, of die zij juist als heilzaam beschouwen.

Heilzaam

  1. Vezelrijke voeding/volkorenbrood
  2. Thee
  3. Bladgroente
  4. Vette vis
  5. Kip

Last van

  1. Pittig eten
  2. Gekruid eten
  3. Koolzuurhoudende dranken
  4. Melkproducten
  5. Energiedranken

Alternatieve diëten

Je vindt online allerlei diëten die beweren de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en microscopische colitis te kunnen genezen. Tot nu toe is er nog geen enkel dieet waarbij dit bewezen is. Het is vaak nog onduidelijk of een bepaald dieet wel of niet goed is bij de behandeling van IBD.
Er wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar diëten (anti-inflammatoire dieet, dieet gebaseerd op mediterraan dieet enz.).

In onze brochure over voeding vind je meer informatie over:

  • Het FODMAP-arme dieet
  • Het Specifieke Koolhydraten Dieet (SCD)
  • Het Paleodieet
  • Omdag-3-rijke diëten
  • Vegetarisch of half vegetarisch dieet.

Meer informatie vind je ook in de webcast voeding en in ons ledenmagazine Crohniek, waarin we regelmatig over voeding schrijven.

Diëtist

Als je met jouw voeding aan de slag wilt, is het verstandig dit onder begeleiding te doen van een diëtist. Zoek je een (gespecialiseerde) diëtist bij jou in de buurt? Ga naar MDL-diëtisten voor meer informatie of bel ons.

Bekijk voor je een afspraak maakt op de website van de diëtist of hij/zij ook patiënten behandelt met darmklachten. Je kunt ook bij het maken van een afspraak vragen of de diëtist ervaring heeft met de problemen waar jij tegenaan loopt.

Andere onderwerpen die met voeding en IBD te maken hebben:

Een opvlamming verhoogt de behoefte van jouw lichaam aan voedingsstoffen. Een slechte eetlust en afname van de darmfunctie belemmeren de toevoer van (extra) voedingsstoffen. Voor het herstel is het juist belangrijk om extra calorieën en extra eiwitten binnen te krijgen, want anders riskeer je ondervoeding. Dit kan zelfs ontstaan bij zieke patiënten met overgewicht. Vermoeidheid, lusteloosheid, verminderde eetlust en duizeligheid kunnen klachten zijn bij ondervoeding. Het is dan belangrijk om extra eiwitten en energie via de voeding binnen te krijgen.

Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van het lichaam, vooral van de spieren. Eiwitten zitten in vlees, kip, vis, kaas, eieren en zuivel en ook in vegetarische vleesvervangers, peulvruchten, tofu, tahoe, tempeh, noten, pinda’s, notenpasta en pindakaas.

Wanneer is er sprake van ondervoeding?

  • Binnen 1 maand 3 kilo of meer onbedoeld gewichtsverlies
  • In 6 maanden 6 kilo of meer onbedoeld gewichtsverlies
  • Ondergewicht (BMI is lager dan 18.5)

Bereken jouw BMI

Deel jouw gewicht in kilogram door jouw lengte in meters in het kwadraat.
Bijvoorbeeld: Als je 52 kilo weegt en 1,62 meter lang bent dan heb je een BMI van 19,8. (52 / 1,62*1,62) = 19,8

Risico op ondervoeding

  • In 6 maanden 3-6 kilo onbedoeld gewichtsverlies
  • 3 dagen (vrijwel) niet gegeten
  • 1 week minder dan normaal gegeten

TipBij ondervoeding of een verhoogde voedingsbehoefte vanwege een opvlamming of aanstaande operatie:

Eet 6 tot 7 keer per dag en kies daarbij voor producten met veel energie en eiwitten. Denk aan:

  • Zuivelproducten, zoals (volle) yoghurt en kwark;
  • (Smeer)kaas;
  • Noten en vette vis- of vleessoorten;
  • Krentenbrood, een vezelrijk broodje of tosti in plaats van gewoon brood;
  • Beleg brood royaal met eiwit-calorierijk beleg zoals (pinda)kaas, kaas, gebakken ei of vleeswaren.

Bij ondervoeding is het beter om iets ongezonder te eten dan helemaal niet te eten.

Je vindt meer informatie, tips en adviezen over ondervoeding en extra eiwit op www.voedingscentrum.nl.

Soms lukt het niet om met normale voeding voldoende calorieën en eiwitten binnen te krijgen. Dan kan een diëtist adviseren om (tijdelijk) drinkvoeding of sondevoeding te gebruiken.

Meer informatie over diëten en onderzoeken voeding en IBD

  • Onze brochure over voeding
  • Onze webcast over voeding
  • In ons kwartaalmagazine schrijven wij regelmatig over onderzoeken naar voeding en IBD. Leden van Crohn & Colitis NL ontvangen Crohniek 4x per jaar.
    Word lid
Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.