Symptomen en klachten Crohn

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Crohn? Veel mensen weten dat diarree een van de symptomen is. Er zijn echter veel meer klachten die horen bij de ziekte van Crohn.

Symptomen en klachten Crohn

Bij Crohn kun je ontstekingen krijgen van mond tot ‘kont’ (anus). De ziekte zit meestal aan het eind van je dunne darm, in de dikke darm en bij je poepgat (anus).
De meest voorkomende symptomen en klachten die je kunt krijgen vanwege de ontstekingen in de darm zijn:

Verloopt de ziekte bij iedereen hetzelfde?

Opvlammingen en remissie

  • De klachten en de ernst ervan verschillen per persoon.
  • Ze hangen ook af van de plek waar de ontsteking zit.
  • Veel mensen met Crohn hebben periodes waarin de darmontstekingen vaker voorkomen en heviger zijn. Dit zijn opvlammingen.
  • Er zijn ook periodes waarin je minder ontstekingen hebt. Dan ben je in remissie.

Dagelijks leven met Crohn

Naast lichamelijke klachten kan een chronische darmziekte een grote invloed hebben op jouw leven. Je kunt te maken krijgen met (extreme) vermoeidheid of je durft niet zomaar op stap te gaan. Dan is naar school gaan, een studie volgen of fulltime werken niet altijd een vanzelfsprekendheid. Wellicht vraag je je ook af of je nog wel op vakantie kunt naar het buitenland. En hoe zit het met mijn seksleven en kunnen wij kinderen krijgen? Allemaal vragen waarmee je te maken kunt krijgen. Meer lezen: Leven met Crohn of colitis.

Mees en haar vader Menne in gesprek over de invloed van Crohn op het leven van Mees

Andere klachten

De ontsteking zorgt ervoor dat de ontstoken delen van je darm niet normaal functioneren. Soms kun je ook last krijgen van andere klachten. Dit hangt af van de ernst van de ziekteactiviteit en de plek en lengte van het stuk darm dat ontstoken is. Soms ook buiten het maagdarmkanaal:

Bloedarmoede

Door de ontsteking ontstaan wondjes in de darm waardoor je bloedverlies bij je poep hebt. Dit kan ook ongemerkt, dus zonder dat je het ziet bij je poep. Hierdoor kan bloedarmoede ontstaan. Bij bloedarmoede kan je last hebben van vermoeidheid.

Fistels of pijpzweertjes

Ontstekingen bij Crohn gaan vaak door alle lagen van het weefsel en zo kunnen verbindingen of gangetjes ontstaan. Crohn gaat ook gepaard met diepe, rauwe zweren die kunnen uitmonden in fistels of pijpzweertjes. Fistels kunnen doorlopen tot in andere organen of tot de huid, meestal is dit rond de anus.

Uit een grootschalig Europees onderzoek uit 2021 blijkt dat perianale fistels impact hebben op de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Crohn.

Soms is een operatie noodzakelijk.

Lees meer over fistels in onze Brochure Fistels

Vernauwing (stenose)

Wanneer de ontsteking op een bepaalde plaats zeer heftig is (acute fase), of bij een langdurig onbehandelde ontsteking, kan er een vernauwing in de darm ontstaan. Bij herstel van deze ontstekingen in de darm kan ook littekenweefsel ontstaan. Ook dit littekenweefsel kan vernauwing en zelfs afsluiting van de darm veroorzaken.

Zweren

Bij de ziekte van Crohn komen zweren voor in het slijmvlies van de darm. Een zweer kan zich uitbreiden in de oppervlakte en in de diepte. Crohn gaat gepaard met diepe, rauwe zweren die kunnen uitmonden in fistels.

Pijn in de gewrichten

Een kwart tot een derde van de mensen met Crohn heeft last van pijn, stijfheid, zwellingen of roodheid van gewrichten zoals knieën, ellebogen, enkels en polsen.

Meer informatie lees je in dit artikel.

Aandoeningen andere organen

Aandoeningen van andere organen zoals ogen, huid, lever, bloedvaten (trombose) en botten. Ontstekingsverschijnselen kunnen ook in organen buiten het maagdarmkanaal voorkomen. Hier heeft ongeveer een derde van de mensen met Crohn last van. Meer lezen.