Actueel
01-10-2020

Coronavirus vraag en antwoord

Hier vind je antwoord op de meest gestelde vragen rondom het coronavirus en IBD. Crohn & Colitis NL staat in nauw contact met de commissie IBD van de Nederlandse Vereniging van Maag-, Darm-, Leverartsen voor de meest actuele informatie. Daarnaast zijn de maatregelen en adviezen van het RIVM leidend.

Publicatiedatum 14 oktober 2020

Update mede op basis van de laatste inzichten en de nieuwe overheidsmaatregelen

Vraag en antwoord

Wat moet ik doen als ik verkoudheidsklachten heb en/of vermoed dat ik corona heb?

Volgens het RIVM moet je thuisblijven bij de volgende klachten:

 • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn).
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Verhoging/koorts
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).

Check in je eigen regio wat de regels zijn rondom het testen en laat je testen. Neem contact op met je huisarts als de bovenstaande ziekteverschijnselen verergeren en je bijvoorbeeld moeite hebt met ademhalen en/of je medische hulp nodig hebt.

Kan een corona-infectie een opvlamming van de Crohn of colitis ulcerosa veroorzaken?

Het coronavirus infecteert ook het slijmvlies van maag en darmen en geeft maagdarmklachten zoals slechte eetlust, verlies van smaak, misselijkheid/braken (4%) en diarree (10-30%). Ook zijn er berichten dat een corona-infectie een darmontsteking kan doen opvlammen. Neem dan altijd contact op met je behandelend arts.

Moeten patiënten met een stabiele ziekte het advies krijgen om niet naar het ziekenhuis te komen?

Hier is geen eenduidig advies over te geven. Check hiervoor de website van je ziekenhuis. Veel ziekenhuizen nemen al contact op om poli-afspraken om te zeten naar een belafspraak of een afspraak op een later moment. Ziekenhuizen doen hun uiterste best je zo goed mogelijk te helpen ook in deze lastige tijd en proberen infusen met medicijnen zoals infliximab en vedolizumab zoveel mogelijk door te laten gaan.

Moet ik mijn afspraak in verband met een chirurgische behandeling door laten gaan?

Ziekenhuizen vinden het belangrijk dat noodzakelijke chirurgische behandelingen voor mensen met IBD zoveel mogelijk doorgaan. Neem hierover contact op met je behandelend team.

Hebben patiënten die weerstand-onderdrukkende medicatie gebruiken een verhoogd risico om corona te krijgen?

Mensen die weerstand-onderdrukkende medicijnen gebruiken hebben in het algemeen een iets hoger risico op infecties en zijn daarmee kwetsbaarder. Het voorkomen van een besmetting is daarom de eerste prioriteit (zie de maatregelen die hieronder worden genoemd). Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat IBD-patiënten met weerstand-onderdrukkende  medicijnen een extra verhoogd risico hebben op het krijgen van een corona-infectie.

Wat kunnen mensen zelf doen om hun risico op het krijgen van een corona-infectie zo klein mogelijk te maken (het voorkomen van besmetting)?

Algemene en specifieke maatregelen om besmetting te voorkomen
 • Houd 1,5 meter afstand tot andere mensen.
 • Ga zo min mogelijk naar plaatsen waar veel mensen zijn of bij elkaar komen (winkels) en houd in ieder geval 1,5 meter afstand tot andere mensen.
 • Voorkom contact met mensen die verkouden zijn, hoesten, niezen of koorts hebben.
 • Zorg dat je voldoende medicijnen in huis hebt, zodat je minder het huis uit hoeft
 • Werk thuis als dat mogelijk is of overleg met je werkgever/bedrijfsarts over passend werk
 • Reis zo weinig mogelijk met het openbaar vervoer. De taxi is geen probleem
 • Laat boodschappen bezorgen
 • Raak geen dingen aan die veel mensen aanraken, zoals een liftknopje, boodschappenmandje of deurkrukken
 • Vermijd contact met besmette patiënten
 • Vermijd contact met ogen, neus en mond met ongewassen handen
 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg
 • Geef elkaar geen hand en vermijd lichamelijk contact in algemene zin (bijvoorbeeld het geven van zoenen).

Kan ik gewoon naar mijn werk gaan?

Volg het advies van de Rijksoverheid op: blijf zoveel mogelijk thuis en werk thuis als het kan. Heb je last van verkoudheid en/of koorts? Blijf dan thuis. IBD-patiënten die weerstand-onderdrukkende medicijnen gebruiken moeten situaties vermijden waarbij er een verhoogde kans is op blootstelling aan het virus (volg de richtlijnen het RIVM). Kortom, werk thuis als dat mogelijk is of overleg met je werkgever/bedrijfsarts hoe je je werk veilig kunt inrichten of over passend werk in een veilige omgeving. Heb je een vitaal beroep waarbij thuiswerken niet mogelijk is, dan is het advies eveneens: overleg met je werkgever/bedrijfsarts hoe je je werk veilig kunt inrichten of over passend werk in een veilige omgeving.

Mocht je na het lezen van de boven- en onderstaande tekst nog verdere vragen hebben die op jouw persoonlijke situatie van toepassing zijn, vragen wij je deze te bespreken met je eigen MDL-arts of MDL-verpleegkundige en zo nodig ook met je werkgever.
Verder willen wij je verwijzen naar de website van het RIVM waar je veel informatie kunt vinden. Je kunt ook bellen naar het RIVM met vragen over het coronavirus: 0800-1351 (8.00 – 20.00 uur).

Deze informatie is opgesteld op basis van de actuele inzichten en kan aangepast worden op basis van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Moeten patiënten hun weerstand-onderdrukkende medicijnen stoppen?

Nee, de meeste medicijnen blijven zo lang in het lichaam dat het niet zinvol is om deze te stoppen of uit te stellen als je geen klachten hebt. En met het doorgaan van medicatie voorkom je een opvlamming en daarmee vermijd je ziekenhuisbezoeken of zelfs een ziekenhuisopname.

Voor een overzicht en advies per medicatiesoort, zie hieronder het lijstje met medicijnen.

Voor mensen die ontstekingsremmende (weerstand-onderdrukkende) medicatie of mesalazines gebruiken geldt het volgende advies:

 • Prednis(ol)on: overleg met jouw behandelend specialist of je versneld kunt afbouwen tot onder 20 mg.
 • Beclomethason of budesonide (Entocort®, Budenofalk®, Cortiment®): doorgaan met gebruik
 • Infliximab (Remicade®, Remsima®, Inflectra® Flixabie®, Zessly®), adalimumab (Humira®, Amgevita®,Hulio®,Hymrimoz®,Idacio®,Imraldi®), golimumab (Simponi®): doorgaan met gebruik
 • Ustekinumab (Stelara®): doorgaan met gebruik
 • Vedolizumab (Entyvio®): doorgaan met gebruik
 • Azathioprine (Imuran®), mercaptopurine (Puri-Nethol®), tioguanine (Thiosix®): doorgaan met gebruik
 • Methotrexaat: doorgaan met gebruik
 • Tofacitinib (Xeljanz®): doorgaan met gebruik
 • Mesalazine-preparaten (geen afweer-onderdrukkend medicijn): doorgaan met gebruik

Om griepverschijnselen en koorts te onderdrukken, is het advies paracetamol te gebruiken in plaats van NSAID (ibuprofen, diclofenac, naproxen etc).

Als je weerstand-onderdrukkende medicatie zelf per spuit toedient, en je hebt een temperatuurverhoging (meer dan 38 graden), dan is het advies om de volgende injectie uit te stellen totdat je hebt overlegd met jouw behandelend (verpleegkundig) specialist.

Moet ik thuisblijven als een huisgenoot klachten heeft die passen bij het nieuwe coronavirus?

Ja. Als iemand in het huishouden klachten heeft die erger zijn dan milde klachten, blijft iedereen in het huishouden thuis. Alle gezinsleden moeten dus thuisblijven als iemand hoge koorts krijgt of benauwdheidsklachten. Neem contact op met je huisarts als je zelf koorts (hoger dan 38 graden) en moeite met ademen krijgt.

Wat moet ik doen als ik wel luchtwegklachten heb maar ik nog niet weet of dit het corona-virus is?

Laat je testen en als de klachten verergeren, neem contact op met jouw huisarts.

Wat moeten mensen met (weerstand-onderdrukkende medicijnen) doen als iemand in hun directe omgeving besmet blijkt met corona?

Volg de algemene en specifieke maatregelen om besmetting te voorkomen (zie hierboven). Laat je testen en neem contact op met je huisarts als je klachten krijgt die wijzen op het coronavirus. En als je weerstand-onderdrukkende medicijnen gebruikt, neem daarnaast contact op met jouw (verpleegkundig) specialist om te overleggen over het gebruik van jouw medicijnen.

Wat moet ik doen als ik weerstand-onderdrukkende medicijnen gebruik en het coronavirus bij mij is vastgesteld?

Neem dan altijd contact op met jouw behandelend specialist, want het advies is om dan bepaalde medicijnen tijdelijk te stoppen.

Wat moet ik doen als corona bij mij is vastgesteld of als er een vermoeden van corona is en ik toch een opvlamming krijg?

Neem dan altijd contact op met je behandelend specialist. Bepaalde medicijnen voor een opvlamming kunnen dan nog altijd veilig worden gegeven. Het is belangrijk dat de Crohn/colitis weer rustig wordt.

Verloopt een corona infectie bij mij erger als ik weerstand-onderdrukkende medicijnen gebruik?

Hier zijn nog weinig gegevens over, maar tot nu toe lijkt het dat een infectie met het coronavirus niet tot een ernstiger beloop van de ziekte leidt. Uit voorzorg worden bij een corona-infectie, net als bij andere mogelijk ernstige infecties, wel bepaalde medicijnen gestopt.

Meer informatie

Disclaimer

Crohn & Colitis NL besteedt samen met experts vanuit de NVMDL de grootst mogelijke zorg  aan de inhoud van de bovenstaande tekst. Desondanks accepteert Crohn & Colitis NL geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden in dit document, voor enigerlei schade of voor andersoortige gevolgen die voortvloeien uit of samenhangen met het gebruik van dit document.

 

Delen op social media:

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn, colitis of short bowel? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.