Actueel
06-12-2021

Decembertips – Boost-your-System

De één vindt de winter een groot feest, de ander krijgt al een winterdepressie als de herfst begint. De dagen zijn korter en donker, het is koud en nat. Door de weersinvloeden vertraagt ons immuunsysteem. Daarnaast beweeg je vaak minder, maak je minder vitamine D aan en je immuunsysteem lijkt zwakker. Veel IBD’ers ervaren meer klachten, meer vermoeidheid, buikklachten en pijn. In combinatie met de drukke en soms stressvolle feestdagen wordt er veel van je lichaam en geest gevraagd. Iris Heuer, Health Chef, is gespecialiseerd in alles wat met voeding, gezondheid en welbevinden te maken heeft. Speciaal voor Crohn & Colitis NL geeft zij haar Boost-your-System-advies om zo gezond mogelijk de winter door te komen.

Neem voorbeeld aan de natuur

‘We gaan vaak gewoon maar door, omdat we in de huidige maatschappij niet meer gewend zijn om stil te staan’, zegt Iris. ‘Wat goed zou zijn, is om een beetje mee(r) te vertragen. Ga niet door en door, maar gun en geef jezelf meer rust. De natuur gaat een rustperiode in en neem daar een voorbeeld aan. Ook voeding is zeer bepalend voor onze weerstand. Voor IBD-patiënten is voeding vaak een lastig onderwerp, omdat de effecten van voeding zo subjectief zijn. De een reageert op kool, de ander op kerstkransjes. Maar: probeer zo gezond mogelijk te eten en kies voor voeding met hoge voedingswaarden. Eet zo veel mogelijk biologisch en veel groenten. Beperk het eten van ‘lege calorieën’ en weinig vitaminen, mineralen en antioxidanten. Dat is eigenlijk alles waar het woordje wit bijzit: wit brood, wit meel, witte pasta, witte rijst. Wat ook erg belangrijk is: eet minimaal 300 gram groenten per dag, zeker in de winter. Of het nou in een shake is, als tussendoortje of in je ei. Echte energiebommen zijn: boerenkool, rode bieten, zeewier, spinazie, broccoli. Mits je hiertegen kan natuurlijk!’

Bewegen

Beweging is niet alleen goed voor je lichaam maar brengt ook je gedachten en zorgen in beweging. Probeer te sporten, maar ook wandelen kan een positief effect hebben. Tien minuten per dag is al genoeg om een positieve werking te hebben op lichaam en geest.

Begin klein en bouw het rustig op. Geef jezelf een doel en vraag eventueel vrienden, buren of je partner om mee te gaan wandelen of je te stimuleren.

Zoek op YouTube naar leuke oefeningen, maar wees niet te streng. Als het een dag niet lukt, dan is er morgen weer een dag. Maar geef niet op!

Voorkom stress

‘Voeding en beweging is heel belangrijk, maar stress is nog steeds één van de meest onderschatte invloeden op onze algehele gezondheid. Door stress worden bepaalde lichaamsprocessen vertraagd, waaronder ook ons immuunsysteem’, zegt Iris. ‘Als je kerststress ervaart, is het belangrijk om je stresslevels te verminderen. Bekijk wat de stress veroorzaakt en breng dit in kaart, maak dit bespreekbaar en kijk wat jou rust brengt. Maak jezelf vooral de kerstmaand wat belangrijker.

En als je toch veel stress ervaart, kan mediteren helpen. Ben je hier onbekend mee, begin dan eens met twee keer per dag vijf minuten. Een geleide meditatie kan je in het begin helpen om je ritme hierin te vinden; YouTube staat er vol mee en je hebt ook veel apps.

Wat ook zeer effectief is, zijn ademhalingsoefeningen, ons cortisol (stresshormoon) is verbonden met onze ademhaling. Bij stress gaan we oppervlakkiger ademen. Je kan dus je cortisol verminderen door ademhalingsoefeningen te doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Wim Hof ademhaling of verbonden ademen. Er is dus best veel wat je kan doen. Kleine dingen en grote dingen. Gun jezelf om te leren, uit te vinden en vooral om goed voor jezelf te zorgen.’ besluit Iris.

Mocht je veel stress ervaren rondom de feestdagen, bespreek je zorgen en angsten met je omgeving. Kijk wat haalbaar is in goede dagen en in slechte dagen. Kijk waar jij je rustmomenten kunt pakken. Doe jezelf niet tekort. Vaak is de angst om mensen teleur te stellen groter dan de werkelijkheid, zeker als je ook nog uitleg geeft.

Artikel in Crohniek

Leden van Crohn & Colitis NL ontvingen rond 3 december 2021 Crohniek 4. Daarin geeft Margot van Zon (coach voor mensen met een chronische ziekte) tips hoe je met de stress van de feestmaand kunt omgaan. Haar belangrijkste tips op een rijtje:

 • Breng in kaart wat je stress
 • Maak concreet wat voor jou belangrijk is tijdens de feestdagen.
 • Wat is haalbaar? Wat maakt het makkelijker?
 • Vraag om hulp om grenzen te stellen als je dat lastig vindt.
 • Maak een plan A en een plan B, voor als je je prima voelt en als het wat minder gaat.
 • Creëer kleine rustmomentjes of kom later of ga eerder weg.
 • Accepteer dat je ziekte een onderdeel is van jou.
 • En de belangrijkste: maak het bespreekbaar. Bespreek dit ruim op tijd en misschien word je wel verrast door heel mooie reacties en oplossingen.

Wil je het complete artikel en nog andere artikelen lezen? Word lid van Crohn & Colitis NL en betaal pas in 2022 voor je lidmaatschap en ontvang Crohniek 4 en nog andere voordelen.

Tips Crohniek redactieleden

Ook een aantal Crohniek-redactieleden geeft tips hoe zij de winter doorkomen.

Marlies Ruiter:

 1. ‘Maak een playlist waar je vrolijk van wordt
 2. Slik extra vitamine D en ga vaker naar buiten
 3. Doe eens iets nieuws (bijv. qua hobby)

 

 

Elda Dorren:

Schaam je nergens voor en denk out of the box. Bij ons koos vorig jaar elk familielid zelf een gerecht en bestond ons (huis)kerstdiner uit onder meer sushi en salade. Vrijheid blijheid!

 

 

Wendy Smolders-van der Meijs:

 1. Blijf dicht bij jezelf en je gevoel! Bespreek wat je nodig hebt met de mensen om je heen zodat zij weten waar je mee zit, wat jouw wensen zijn en ze je kunnen steunen en rekening met je houden in de drukke decembermaand.
 2. Ben lief voor jezelf! Ga lekker wandelen, doe aan yoga of een 3 minuten adempauze. Zo kun je je hoofd lekker leegmaken en krijg je nieuwe energie om de drukke decembermaand aan te kunnen.
 3. Probeer te genieten! Bedenk voor jezelf elke dag een klein lichtpuntje, want die zijn er echt waar elke dag opnieuw, hoe klein ze soms ook zijn.

 

Nathaly Hazenberg:

Als ‘sinterklaascadeau’ een mooi boek voor mezelf kopen en dan lekker lezen op de bank met een dekentje om me heen. Of een extra bezoekje aan de kapper, schoonheidsspecialiste, sauna. Eigenlijk extra zelfzorgmomenten voor mezelf inplannen.

 

 

Wanda Chorus Strooband:

Ik heb veel gehad aan de cursus Heartmath. Maar ik denk dat alles wat je doet om voor jezelf te zorgen goed is.

 

 

Sabrina Pesuwarissa:

Wacht niet te lang met beslissen wat je wil en aankan met kerst en bespreek dit met je omgeving. De beslissing geeft vaak ook rust. Daarnaast volg ik om fit te blijven op YouTube: Wakker worden met Wout! Leuk om naar te kijken ;-), laagdrempelig en haalbaar. Elke ochtend 10 minuten, ik merk echt verschil en ik vind het heerlijk!

 

Tekst: Sabrina Pesuwarissa-van Loon

Delen op social media: