Neem voorbeeld aan de natuur
‘We gaan vaak gewoon maar door, omdat we in de huidige maatschappij niet meer gewend zijn om stil te staan’, zegt Iris. ‘Wat goed zou zijn, is om een beetje mee(r) te vertragen. Ga niet door en door, maar gun en geef jezelf meer rust. De natuur gaat een rustperiode in en neem daar een voorbeeld aan. Ook voeding is zeer bepalend voor onze weerstand. Voor IBD-patiënten is voeding vaak een lastig onderwerp, omdat de effecten van voeding zo subjectief zijn. De een reageert op kool, de ander op kerstkransjes. Maar: probeer zo gezond mogelijk te eten en kies voor voeding met hoge voedingswaarden. Eet zo veel mogelijk biologisch en veel groenten. Beperk het eten van ‘lege calorieën’ en weinig vitaminen, mineralen en antioxidanten. Dat is eigenlijk alles waar het woordje wit bijzit: wit brood, wit meel, witte pasta, witte rijst. Wat ook erg belangrijk is: eet minimaal 300 gram groenten per dag, zeker in de winter. Of het nou in een shake is, als tussendoortje of in je ei. Echte energiebommen zijn: boerenkool, rode bieten, zeewier, spinazie, broccoli. Mits je hiertegen kan natuurlijk!’
Bewegen
Beweging is niet alleen goed voor je lichaam maar brengt ook je gedachten en zorgen in beweging. Probeer te sporten, maar ook wandelen kan een positief effect hebben. Tien minuten per dag is al genoeg om een positieve werking te hebben op lichaam en geest.
Begin klein en bouw het rustig op. Geef jezelf een doel en vraag eventueel vrienden, buren of je partner om mee te gaan wandelen of je te stimuleren.
Zoek op YouTube naar leuke oefeningen, maar wees niet te streng. Als het een dag niet lukt, dan is er morgen weer een dag. Maar geef niet op!
Voorkom stress
‘Voeding en beweging is heel belangrijk, maar stress is nog steeds één van de meest onderschatte invloeden op onze algehele gezondheid. Door stress worden bepaalde lichaamsprocessen vertraagd, waaronder ook ons immuunsysteem’, zegt Iris. ‘Als je kerststress ervaart, is het belangrijk om je stresslevels te verminderen. Bekijk wat de stress veroorzaakt en breng dit in kaart, maak dit bespreekbaar en kijk wat jou rust brengt. Maak jezelf vooral de kerstmaand wat belangrijker.
En als je toch veel stress ervaart, kan mediteren helpen. Ben je hier onbekend mee, begin dan eens met twee keer per dag vijf minuten. Een geleide meditatie kan je in het begin helpen om je ritme hierin te vinden; YouTube staat er vol mee en je hebt ook veel apps.
Wat ook zeer effectief is, zijn ademhalingsoefeningen, ons cortisol (stresshormoon) is verbonden met onze ademhaling. Bij stress gaan we oppervlakkiger ademen. Je kan dus je cortisol verminderen door ademhalingsoefeningen te doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Wim Hof ademhaling of verbonden ademen. Er is dus best veel wat je kan doen. Kleine dingen en grote dingen. Gun jezelf om te leren, uit te vinden en vooral om goed voor jezelf te zorgen.’ besluit Iris.
Mocht je veel stress ervaren rondom de feestdagen, bespreek je zorgen en angsten met je omgeving. Kijk wat haalbaar is in goede dagen en in slechte dagen. Kijk waar jij je rustmomenten kunt pakken. Doe jezelf niet tekort. Vaak is de angst om mensen teleur te stellen groter dan de werkelijkheid, zeker als je ook nog uitleg geeft.