Actueel
21-12-2021

Zóóóó vermoeiend! Voor jongeren vanaf 14 jaar

Elke dag zit vol met dingen die moeten, zoals vroeg opstaan of reizen met het OV. En ook met leuke activiteiten zoals chillen met je vrienden. Het kost allemaal energie én geeft meer of minder voldoening. Hoe ga je daarmee om? Lukt het jou om je energie zó te verdelen dat je zoveel mogelijk voldoening uit je dag haalt?

Zóóó Vermoeiend is een hybride kaartspel over (een gebrek aan) energie. Het opent het gesprek over hoe je met je energie omgaat. Het basisspel bestaat uit 70 kaarten, en met je smartphone voeg je je eigen kaarten aan het spel toe. Wat vind jij zóóó vermoeiend?

Voor wie?

Zóóó Vermoeiend is speciaal gemaakt voor jongeren vanaf 14 jaar die een gebrek aan energie ervaren. Je kunt het spel spelen met vrienden, familie of bijvoorbeeld met een mentorgroep op school. In het spel moet je keuzes maken; je hebt nu eenmaal niet voldoende energie om alles te kunnen doen. Welke keuzes maak je? En waarom? Het spel vormt een aanleiding om hierover in gesprek te gaan. Jij bent immers een expert in het maken van dit soort keuzes. Door het spel te spelen kun je jouw ervaringen delen. Anderen maken door het spel kennis met wat het betekent om om te gaan met het onvoorspelbare karakter van energie en de lastige keuzes die je daardoor moet maken.

Hoe werkt het?

In het spel speel je een aantal dagen met steeds drie dagdelen: een ochtend, een middag en een avond. Elk dagdeel heb je de mogelijkheid om een aantal  activiteiten te doen. De vraag is of je voldoende energie hebt voor al die activiteiten… Dat weet je nooit van te voren. Ook niet in dit spel, want de dobbelstenen bepalen het voor jou..!

Luister naar de podcast (aflevering 3) waarin Isabel vertelt over haar vermoeidheid vanwege Crohn en over het spel.

Lees de volledige spelregels. Je leest daar ook hoe je de kaarten van het spel kunt downloaden om zelf te printen of het spel kunt kopen.

Achtergrond

Zóóó Vermoeiend is het resultaat van ‘Eigen regie op Vermoeidheid’ en ‘Vitaal in Gesprek’. Twee projecten waarin we onderzochten hoe jongeren met een chronische ziekte hinder ervaren van vermoeidheid (Eigen regie op Vermoeidheid) en wat zij nodig hebben om daarover in gesprek te gaan met de mensen om hen heen (Vitaal in Gesprek). Sociaal ontwerpbureau Open Concept deed dit samen met ervaringsexperts (jongeren met een chronische ziekte), zorgprofessionals van UMC Utrecht en Crohn & Colitis NL, Jeugdreuma Vereniging Nederland en Youth’R Well.
Deze projecten zijn gerealiseerd met een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie en het AGIS Innovatiefonds.

Delen op social media: