Ervaringsverhaal

Blog Ankie – Praatje poep

Al langere tijd ben ik de poepexpert van mijn achtjarige nichtje. Als ze last heeft van de stoelgang raadpleegt ze mij vaak. Dat ik een darmziekte heb maakt mij nog geen specialist in de werking van de darm, toch ben ik degene met wie ze dit bespreekt.

Aan het praatje ‘poep’ kleeft nog enige schaamte en daar heeft ze bij mij geen last meer van. Ik snap inmiddels hoe de darmen werken en wat voor invloed ze hebben op mijn gezondheid. Uren heb ik mij ingelezen over de dunne en dikke darm, het spijsverteringskanaal, diarree, verstopping, opboeren, scheten laten en ontlasting. In het begin deelde ik het liefst mijn verworven kennis onmiddellijk met mijn nichtje, hoewel zij daar in het begin haar neus voor optrok. ‘Getver. Hoezo praten over poep?’

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat je voeten op een krukje de snelste en beste manier is om te poepen?

Inmiddels hoort zij deze verhalen wel graag aan. Op deze leeftijd is praten over poep zelfs grappig. Dus hoe meer ik haar vertel hoe meer ze wil weten.

Van hoelang een hamburger erover doet voor hij in de wc ligt, tot wat de beste kleur poep is en wanneer je de dokter moet bellen. Inmiddels praten we over poep alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, en dat is het eigenlijk ook.

Met hetzelfde nichtje ga ik boodschappen doen, ondertussen leg ik uit wat goede voeding is voor de gezondheid. Uit het niets hoor ik haar achter mij tegen de vrouw die geduldig op haar beurt bij de groente-afdeling staat de wachten: ‘Tante Ankie zegt dat je moet poepen op een krukje.’ De vrouw kijkt verschrikt op. Het is een type waarvan ik vermoed dat ze al misselijk wordt van vieze nagels, hondendrollen en vogelkak. Ze verschiet een beetje van kleur. ‘Wat zeg jij?’, vraagt ze verschrikt. ‘Tante Ankie zegt dat je moet poepen met je voeten op een krukje. Dat poept lekkerder’, herhaalt ze. ‘Hoe poept u eigenlijk?’

De vrouw kijkt me aan en ik hoop niet dat ze antwoord geeft. Ook mijn praatje ‘poep’ heeft zijn grenzen en je hoeft het tenslotte niet overal te bespreken…

Ankie Stuijts (44) woont in het Brabantse land, samen met haar viervoeter van 55 kilo. Ze is een echte control freak, wat niet altijd handig is met de ziekte van Crohn. Een ziekte die zij al ruim 25 jaar heeft. Ondanks de ernstige vorm hiervan staat zij altijd positief in het leven. Betrokken en breed georiënteerd en geïnteresseerd in wat er nog meer in de wereld speelt. Dankzij haar creatieve brein, schrijft zij veel, voor diversen bladen, en nu ook voor Crohn & Colitis NL. Een vereniging waar zij zich al een aantal jaren voor inzet als vrijwilligster. Misschien ken je haar van de besloten Facebookgroep, waar zij een van de beheerders is.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: