Ervaringsverhaal

Blog Ankie – Werken en ziek zijn

Je werkt ergens met veel plezier. Je inzet is tomeloos en dan opeens word je ziek. Langdurig ziek. Als de twee ziektejaren zijn verstreken, kom je bij het UWV. Daar nemen ze een definitieve beslissing of je überhaupt nog kan werken. Dit overkwam mij na 25 jaar bij een bedrijf te hebben gewerkt.

Ik heb jaren roofbouw op mijn lichaam gepleegd, omdat ik zo graag wilde. Iemand met een chronische ziekte is vaak erg gemotiveerd om te werken, en ik wist inmiddels in oplossingen te denken in plaats van in problemen. Maar mijn lichaam riep stop.

De impact van baanverlies wordt vaak nog onderschat. Het is pure rouw.

Met een buik vol drains en een flinke infectiewond stond ik bijna in tranen tegenover de UWV-arts. ‘Dit gaat zo niet meer’, zei hij, en ik werd afgekeurd. Met mijn 44 jaar was ik opeens met pensioen. Weken heb ik onder een deken gelegen, huilend, want ik telde niet meer mee in de maatschappij. Althans zo voelde het. Ik had geen doel meer in mijn leven. Het nare koele afscheid op mijn werk droeg ook niet bij aan de verwerking van alles. De impact van baanverlies wordt vaak nog onderschat. Het is pure rouw. Mijn werk was mijn passie en ik dacht nooit meer een tweede passie te kunnen vinden. En nu bijna twee jaar later kan ik volmondig zeggen; ‘Het is mij wel gelukt!’

Ik heb een nieuw leven opgebouwd. Compleet iets anders dan ik voorheen deed in de wegenbouw. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen, ook voor Crohn & Colitis NL, en ben gaan schrijven. Inmiddels schrijf ik voor diverse sites en ik heb zelfs een wekelijkse column in de plaatselijke krant! Als ik nu terugkijk denk ik vaak ‘had ik maar eerder mijzelf laten afkeuren’. Niet dat de ziekte rustiger is geworden, maar geestelijk is er rust. Geen schuldgevoel meer als ik mij wederom ziekmeldde of de extra prestatiedrang omdat ik er al zo weinig was. Rust, dat is het goede woord.

Ankie Stuijts (44) woont in het Brabantse land. Ze is een echte control freak, wat niet altijd handig is met de ziekte van Crohn. Een ziekte die zij al ruim 25 jaar heeft. Ondanks de ernstige vorm hiervan staat zij altijd positief in het leven. Betrokken en breed georiënteerd en geïnteresseerd in wat er nog meer in de wereld speelt. Dankzij haar creatieve brein, schrijft zij veel, voor diversen bladen, en nu ook voor Crohn & Colitis NL. Een vereniging waar zij zich al een aantal jaren voor inzet als vrijwilligster. Misschien ken je haar van de besloten Facebookgroep, waar zij een van de beheerders is.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: