Ik dacht dat ik de dans zou ontspringen wat betreft fistels. Tot vorig jaar. Opeens zag ik ontlasting naast mijn stoma eruit komen. Ik moest echt een paar keer kijken. Zag ik het wel goed? Toen het tot mij doordrong dat daar daadwerkelijk ontlasting uitkwam, raakte ik wel even in paniek. Want dit hoort uiteraard niet.
Wat was dit? Zou dit dan toch een fistel zijn? Ik had geen idee, want ik had dit nog nooit eerder meegemaakt. Dus ik wist ook niet hoe ik een fistel kon herkennen. Ik besloot mijn IBD-verpleegkundige te mailen. Haar advies: maak een afspraak bij de chirurg. Zo gezegd, zo gedaan en paar dagen later zat ik in de wachtkamer bij de chirurg.
Dus hup stomazakje eraf, plekje laten zien, terwijl ik met een gespannen blik naar de chirurg kijk
Ik deed mijn verhaal en moest het plekje laten zien waar de ontlasting uitkwam. Dus hup stomazakje eraf, plekje laten zien, terwijl ik met een gespannen blik naar de chirurg keek. Zou ze al weten wat het is? En ja hoor, daar kwam het antwoord. ‘Lisa, je hebt een fistel. We gaan verschillende onderzoeken inplannen om te kijken hoe de fistel loopt en daarna kom je op de wachtlijst voor een operatie…’
Niet het nieuws waar ik op zat te wachten. Ik heb er tenslotte weinig last van en het doet geen pijn. Ik heb alleen wat vaker een lekkage, omdat er wat ontlasting onder de stomaplak kan komen. Maar ach, daar vind ik ook wel weer wat voor. Maar de chirurg was duidelijk, je wordt hoe dan ook geopereerd en dan pakken we meteen ook wat andere dingen aan zoals de stomabreuk, een stukje dunne darm verwijderen en daarom ook een nieuwe stoma aanleggen.
Ik heb nog geen datum, want de wachtlijsten zijn lang vanwege de afgeschaalde zorg. Ik wacht het geduldig af.
Lisa (30) heeft sinds 2013 de ziekte van Crohn. Ze woont samen met haar man Rob en hun hond Luna in een dorp in Zuid-Holland. Momenteel is zij volledig afgekeurd en om de dagen door te komen is ze bezig met creatieve hobby’s, fotografeert ze graag en schrijft ze ook blogs op haar eigen website.
Wil jij je verhaal kwijt?
Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.
Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.