Ervaringsverhaal

Blog Mariëlle – Paardencoach

Toen 5 jaar geleden duidelijk werd dat ik mijn toenmalige werk niet meer kon uitvoeren vanwege mijn colitis was ik intens verdrietig. Inmiddels ben ik een paar jaar, opvlammingen en medicatie-experimenten verder. Er is ruimte gekomen om langzaam weer terug te keren op de arbeidsmarkt. Maar nu als ZZP’er, in mijn eigen ritme en tempo. En in een totaal ander vakgebied: als paardencoach (Equine Assisted Coach).

Paardencoaching heeft mij enorm geholpen met de acceptatie van mijn ziekte. Deze geweldige persoonlijke ontwikkeling gun ik andere mensen (en lotgenoten) ook. Daarom heb ik de opleiding tot paardencoach gevolgd.

Het omgaan met paarden zorgt voor de aanmaak van serotonine, oxytocine en prolactine. Daarmee verlagen de cortisolwaarden in het bloed, wat weer zorgt voor minder stress. Maar paardencoaching biedt nog zoveel meer.
Een paard is een geaard dier dat in nauw contact staat met zichzelf, de kudde en zijn omgeving. Paarden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal en ze zijn zeer gevoelig voor het gedrag en de innerlijke belevingswereld van een ander. Paarden hebben een belangrijke signaalfunctie bij het observeren van lichaam en geest. Ze reageren altijd direct op hun omgeving en brengen ons daarmee in het hier en nu.

Het paard houdt ons als het ware een spiegel voor

Een paard is een kuddedier en stemt zichzelf en zijn gedrag continu af op de kudde. Een paard is zoals gezegd, zeer gevoelig voor het gedrag van de ander. Als onze woorden, gevoelens en lichaamstaal niet in overeenstemming zijn met elkaar, zal een paard dat altijd teruggeven in zijn eigen gedrag. Het paard houdt ons als het ware een spiegel voor.
Tijdens coaching van behulp van paarden kan je eindeloos oefenen met veranderingen in je eigen gedrag en gevoel. Paarden leven in het hier en nu, hebben geen oordeel en zijn vergevingsgezind. Je voelt je veilig en hierdoor is het makkelijker om jezelf open te stellen.

Ik heb al veel mooie coachingsessies met prachtige uitkomsten begeleid, en ben dankbaar dat ik dit vak mag uitvoeren!

Je kan mijn nieuwe avontuur volgen via Instagram:  @paardencoach_mariellebutter

Mariëlle (36) kreeg in 2005 de diagnose colitis ulcerosa. De afgelopen jaren is zij nauwelijks in remissie geweest. Samen met haar man Arno heeft ze twee dochters Leah (6) en Femme (4). In haar blogs neemt zij jullie mee in haar leven met de ziekte en de daarbij behorende uitdagingen. Binnen de kaders van de colitis is Mariëlle vastberaden er altijd het beste van te maken.

Volg Mariëlle ook via Instagram: @leven.met.colitis.ulcerosa

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: