Ervaringsverhaal

Blog – Mariëlle stelt zich voor

De diagnose verklaarde een hoop. Ik was 19 jaar toen de internist mij vertelde dat ik colitis ulcerosa had. Ik kreeg medicatie en folders mee. De dag erna zou ik een weekend weggaan met vrienden. Ik wilde kostte wat kost mee, maar leuk was het niet.

Terwijl de rest het ene na het andere shotje wegtikte, zat ik er wat verloren bij. Want ik mocht even niet drinken om mijn darmen tot rust te laten komen. Ik ben eerder naar huis gegaan want ik voelde me verloren en niet lekker.

De jaren erna studeerde ik in Rotterdam en wilde ik zo min mogelijk van mijn ziekte weten. Work hard, play hard. Studeren, genieten van het studentenleven en carrière maken. Dat verliep niet altijd vlekkeloos, met klysma’s en prednisonkuren die regelmatig voorbijkwamen.

Rond mijn 25e begon ik aan een leuke baan als productmanager en leerde ik Arno kennen. We maakten samen mooie reizen naar de VS, Thailand, Bali. Altijd gingen er koffers vol medicatie en medische brieven mee. Het heeft me nooit tegengehouden. Ik werd op mijn 29e zwanger van mijn eerste dochter. Mijn darmen ontplofte voor mijn gevoel; ik had een gigantische opvlamming tijdens deze zwangerschap. Ook in de periode daarna en tijdens mijn tweede zwangerschap had ik veel opvlammingen. Toch zou ik het zo weer opnieuw doen, want mijn dochters zijn mijn alles. Ik geniet enorm van het moederschap!

Met behulp van een psycholoog heb ik geleerd mijn ziekte te accepteren en naar mijn lichaam te luisteren.

Vanaf mijn 30e heb ik eigenlijk geen remissie meer gekend. Mijn lijf was volledig op, waarschijnlijk van het jarenlang doorjakkeren en niet naar mijn lichaam luisteren. Vreselijk was het om mijn succesvolle carrière op te geven. Ik kon helaas niet anders, mijn lijf wilde niet meer.

Met behulp van een psycholoog heb ik geleerd mijn ziekte te accepteren en naar mijn lichaam te luisteren. Ik verdiep me steeds meer in voeding, yoga en mindfulness. Zonder zweverigheid, want daar houd ik niet van.

In mijn blogs ga ik jullie meenemen in mijn leven met colitis ulcerosa. Ik zoek naar balans en kwaliteit van leven. Ik heb colitis en daar moet ik het mee doen, binnen de kaders van de beperkingen maak ik er het beste van.

 

Mariëlle (35) kreeg in 2005 de diagnose colitis ulcerosa. De afgelopen 5 jaar is zij nauwelijks in remissie geweest. Samen met haar man Arno heeft ze twee dochters Leah (5) en Femme (3). In haar blogs neemt zij jullie mee in haar leven met de ziekte en de daarbij behorende uitdagingen. Binnen de kaders van de colitis is Mariëlle vastberaden er altijd het beste van te maken.

Volg Mariëlle ook via Instagram: @leven.met.colitis.ulcerosa

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: