Ervaringsverhaal

Blog Mariëlle – Wankele start 2023

De eerste maanden van het jaar verliepen even iets anders dan gehoopt en gepland. Ik begon op 1 januari 2023 met de gedachte: ‘dit jaar hoef ik niets te veranderen en staat stabiliteit centraal’.

Stabiliteit in werk, privé en gezondheid. Mijn enige wens voor 2023 was om zonder opvlammingen, bijwerkingen en co-morbiditeit het jaar door te gaan.

Helaas, die hoop was snel vervlogen. Ik was al enkele weken af en aan verkouden en aan het hoesten. De tweede week van januari voelde ik me zo slecht, ik hapte letterlijk naar lucht. Een bezoek aan de huisarts maakte snel duidelijk dat ik een longontsteking had. Ik kreeg antibiotica en de klachten van de longontsteking waren na een week al weg. Oké, kan gebeuren dacht ik. Als dit het was, dan zie ik het als een valse start. En weer positief en hoopvol door.

Door de antibiotica raakten mijn darmen van slag en kwam ik (weer) in een opvlamming

Maar…….door de antibiotica raakten mijn darmen van slag en kwam ik (weer) in een opvlamming. Ik was net twee weken van de prednison af en nu kon ik er gelijk weer aan. Heel frustrerend. Aangezien een luchtweginfectie een bijwerking kan zijn van mijn huidige medicatie (tofacitinib), moet ik alert blijven op deze bijwerking. Hopelijk was het een eenmalig pechgeval. Indien dit vaker gebeurt, moeten we het wellicht hebben over een eventuele medicatieswitch.

Mijn werk als paardencoach moest voor de zoveelste keer op een laag pitje. Herstel is wat nu wederom centraal staat. Voor zover mijn wankele start van 2023.

 

Mariëlle (38) kreeg in 2005 de diagnose colitis ulcerosa. De afgelopen jaren is zij nauwelijks in remissie geweest. Samen met haar man Arno heeft ze twee dochters Leah (7) en Femme (5). In haar blogs neemt zij jullie mee in haar leven met de ziekte en de daarbij behorende uitdagingen. Binnen de kaders van de colitis is Mariëlle vastberaden er altijd het beste van te maken. Volg Mariëlle ook via Instagram: @leven.met.colitis.ulcerosa

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: