Blog Ricardo – Uitjes
Voor mij zijn uitjes – niet gefrituurde uitjes – de leuke dingen van het leven. Zoals regelmatig naar het theater gaan. Maar uitgaan met een stoma is niet altijd vanzelfsprekend.
Voor mij zijn uitjes – niet gefrituurde uitjes – de leuke dingen van het leven. Zoals regelmatig naar het theater gaan. Maar uitgaan met een stoma is niet altijd vanzelfsprekend.
Afgelopen jaar gingen wij naar een cabaretvoorstelling. Lekker een avond lachen zonder zorgen. Sinds ik een stoma heb, ga ik net even iets anders naar het theater toe. Vooral vanwege de vraag: wanneer ga ik naar de wc? Uiteraard ga ik net voor het begin van de voorstelling, om mijn stomazakje te legen. Maar ja.. ik heb een ileostoma (dunne darm stoma) en die zijn niet altijd te voorspellen. Ik kan echt op ieder moment van de dag opeens een volle stomazak hebben! En ik wil liever niet tijdens een theatervoorstelling de zaal verlaten om naar het toilet te gaan. Want ik wil niets van de show missen. Bij cabaret is dat helemaal lastig, want verlaat maar de zaal bij een cabaretier. Dan ben je voor 90% verzekerd van schaamte! “Hej. Waar ga jij naartoe? Vond je mijn grap niet leuk?”, is iets wat een cabaretier zomaar kan zeggen. Dat wil ik dus echt niet!
Ik voel het borrelen in mijn buik
We zitten en de show gaat beginnen. Ik ben nog niet zenuwachtig, want ik ben net nog naar het toilet geweest; ik kan er weer even tegenaan. De lichten gaan uit en de spots aan. Voordat de cabaretier zijn eerste woord heeft gezegd voel ik het borrelen in mijn buik. En ja hoor! Ik schijt letterlijk mijn hele stomazak vol! Nee!!! De voorstelling duurt zo’n 1,5 uur duurt en heeft geen pauze. Dat is echt te lang om vol te houden zonder toilet. Want tja.. wat als het hier niet bij blijft? Wat als mijn darmen er straks nog meer ontlasting uitgooien? Dan heb ik pas echt een probleem! Nu zit ik opeens vol zenuwen in de zaal. Ik ben echt niet de held om nu op te staan en het risico te lopen dat ik oog in oog kom te staan met de cabaretier. Ik heb daarom maar besloten om te blijven zitten. Als mijn darmen weer beginnen te borrelen, dan moet ik echt de zaal verlaten. Dat moment wacht ik wel af.
Je begrijpt wel, ik zit regelmatig met dit probleem in mijn hoofd. Komt het wel goed? Gelukkig wel bij de cabaretvoorstelling. Het slotapplaus klonk en ik vluchtte meteen naar het toilet! Ik heb het gehaald.
Ricardo (33) kreeg in 2003 de diagnose ziekte van Crohn. Sinds de brugklas is hij al aan het tobben met zijn ziekte, met buikpijn en vermoeidheid als klachten. Creativiteit en architectuur zijn passies. Samen met zijn vrouw Kimberley en zijn zoons Jamie en Toby woont hij in het gezellige Cuijk. In 2019 is bij hem een ileostoma aangelegd en heeft hij in loop der jaren diverse operaties ondergaan. Ricardo deelt zijn ervaringen met vlogs en via zijn social media Instagram @crohnie_blog en Facebook @crohnieblog. En maandelijks in zijn blogs voor Crohn & Colitis NL.
Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.
Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.