Ervaringsverhaal

Peter: ‘Nu ik colitis heb, begrijp ik pas echt goed hoe het voor onze schoondochter met Crohn is’

Peter (60) ging met zijn partner Ine (59) in gesprek over zijn colitis ulcerosa. De diagnose kreeg hij in 2018.

‘Ik was altijd druk, te druk. Mijn werk, opleidingen en coaching namen zo’n 80 uur per week in beslag. Het ging me allemaal makkelijk af. Tot de rem er opeens op kwam te staan na de diagnose. Ik had geen enkele energie meer.’ De vermoeidheid is bij Peter zo heftig dat hij niet meer tegen deadlines of verplichtingen kan en al helemaal niet tegen het woord ‘moeten’.

Dat anderen niet altijd begrip hebben voor hoe Peter zich voelt, snapt hij wel. ‘Een collega had 15 jaar geleden Crohn en was vaak ziek en moe. Daar begreep ik toen niets van, want je zag niets aan haar. En ook onze schoondochter heeft Crohn. Nu ik colitis heb, begrijp ik pas echt hoe het voor haar is.’ Peter begrijpt daarom heel goed dat mensen uit zijn omgeving hem niet anders behandelen sinds zijn diagnose. ‘Ze zien nog altijd dezelfde persoon als daarvoor. Ik krijg ook vaak te horen dat ik er goed uitzie. Dan heb ik niet elke keer zin om uit te leggen hoe het echt met me gaat.’
Peter en Ine gaan in gesprek over begrip, vermoeidheid en hoe Ine nu tegen Peter aankijkt.

Peter en Ine - Open je blik

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: