Ervaringsverhaal

Mees: ‘Vermoeidheid voelt als een onderliggend monstertje dat er altijd is’

Mees (24) kreeg in 2018 de diagnose Crohn. Samen met haar vader Menne praten zij hierover en over begrip, over grenzen heengaan en over toekomst verwachtingen.

Voor haar vader was het niet meteen duidelijk wat de ernst van de ziekte was. Hij wist dat het iets met de darmen te maken had, maar niet wat de impact kon zijn.

Mees maakte zich na de diagnose, in het tweede jaar van haar studie, wel meteen zorgen. ‘Kon ik nog wel tegelijk met mijn medestudenten afstuderen, vroeg ik mij toen als eerste af.’ Door in de zomer door te leren, lukte haar dit alsnog. Toch heeft ze haar toekomstverwachtingen moeten bijstellen, waarbij ze zoekt naar wat nog wel kan, want zij is ambitieus en wil in het buitenland verder studeren. ‘Ik realiseer me dat bepaalde functies er niet inzitten, maar ik weet zeker dat ik een leuke en uitdagende baan ga vinden.’

De vermoeidheid beperkt haar het meest. ‘Het is enerzijds fysieke vermoeidheid. Soms ben ik zo moe dat ik mijn grote teen niet eens kan bewegen. Daar kan ik dan in mijn hoofd zo moe en duf van worden.’ Vermoeidheid voelt als een onderliggend monstertje dat er altijd is. Ook na een powernap. ‘Het maakt het leven minder spontaan, ik moet nu veel meer plannen. Voor mijn gevoel zeg ik veel dingen af en daar voel ik me dan weer schuldig om.’ Ze vertelt in de film aan haar vader dat ze daarom soms bewust over haar grenzen heen gaat.

 

 

Mees en Menne - Open je blik

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: