Evenement
06-04-2024

Leefstijlbijeenkomst Zwolle

Wanneer
zaterdag 6 april 2024
13.00 - 16.00 uur

Waar

Multifunctioneel Centrum De Enk
Enkstraat 67
8012 VA Zwolle

Meld je aan

Als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (IBD) hebt, krijg je meestal medicijnen om jouw symptomen onder controle te krijgen. Veel mensen hebben baat bij medicijnen. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor gezonde leefstijl en de gunstige invloed daarvan op IBD. Veel mensen met IBD zijn op zoek naar praktische tips over een gezonde leefstijl: voeding, bewegen en ontspanning. Want wie gezond leeft, zit lekkerder in z’n vel, is weerbaarder en heeft meer energie.

Tijdens deze leefstijldag krijg je inhoudelijke informatie over het nut van bewegen en over voeding bij IBD. Je schrijft je daarnaast in voor een van de workshops.

Programma:

13.00 uur      Opening door C&C NL – Menne Scherpenzeel, directeur
13.10 uur      Het belang van bewegen – Marcel Groenen, MDL-arts Rijnstate ziekenhuis. Naast algemene beweegadviezen krijg je te horen wat het belang van bewegen bij IBD is
13.40 uur      Voeding bij IBD – Marjo Campmans-Kuijpers, universitair docent, onderzoeksdiëtist, gespecialiseerd in Voeding en IBD
14.10 uur      Korte Pauze
14.25 uur      Workshops:

  • Het leefstijlroer – Houkje Sipkema, verpleegkundig Specialist Isala. Met elkaar aan de slag met het leefstijlroer; een handig hulpmiddel om bewuster en gezonder te leven. Het Leefstijlroer geeft handvatten en laat zien dat je zelf aan het roer staat van jouw leefstijl en zo nodig elk moment kan bijsturen. Er komen veel thema’s aan bod: slaap, voeding, sociaal en nog veel meer.
  • Gezonde hapjes maken – Pauline. Diëtist bij De Eetmevrouw. Aan de slag met plantaardige voeding. Onder leiding van Pauline, die als ervaringsdeskundige met colitis ulcerosa zich professioneel bezig houdt met de werking van voeding op darm(en)klachten, maak je met elkaar hapjes voor de afsluiting van de dag.
  • Actieve sportactiviteit – Zin om lekker actief te zijn of te ontdekken of wat meer inspanning bij jou past? We gaan met actieve oefeningen aan de slag, geven een korte hardloopclinic of doen een ‘powerwalk’. Uiteraard wordt rekening gehouden met de belastbaarheid van de deelnemers.
  • Yoga – Angela, yogadocent SanaYou. Yin Yoga is een toegankelijke, zachte vorm van yoga die zich vooral richt op het activeren en stimuleren van het bindweefsel. De rustige zittende en liggende yogahoudingen zorgen voor het verminderen van stress, heffen blokkades op en laten de energie weer stromen. Ook bij pijn-patiënten, patiënten met buikklachten en andere chronische aandoeningen, biedt deze yogavorm vaak verlichting doordat het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Je voelt je na afloop heerlijk ontspannen en soepel!

15.30 uur      Afsluiting met borrel en hapjes van kookworkshop
16.00 uur      Einde van de bijeenkomst

 

Delen op social media:

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780