In de spreekkamer

Hier vind je handige informatie, tools en checklists om in de spreekkamer te delen met jouw patiënten.

Informatie

Publicaties

Op de pagina publicaties vind je al onze brochures, factsheets en Crohniek specials. Je kunt de diverse publicaties downloaden, en ook bestellen.

Rolbanner en standaard met brochures

Rolbanner

Staat onze rolbanner met informatie over Crohn & Colitis NL al in de wachtkamer van jouw MDL-poli? Stuur een mail en wij sturen de gratis banner naar je op. Ook kun je een gratis brochurestandaard bestellen, met onze brochures Ziekte van Crohn, Colitis ulcerosa en Word lid.

Toiletpas

Als patiënten lid worden van Crohn & Colitis NL krijgen ze een toiletpas op naam waarmee ze kunnen laten zien dat ze vanwege medische redenen met spoed een toilet nodig hebben. Wil je onze algemene toiletpas (niet op naam) bestellen om aan patiënten te geven? Stuur ons een mail.

Praatkaarten

Praatkaarten zijn een handig hulpmiddel om in gesprek te gaan met patiënten met lage gezondheidsvaardigheden. De praatkaarten met afbeeldingen, leggen een ingewikkeld onderwerp uit in eenvoudige taal. Wij ontwikkelden samen met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Pharos en ReumaNederland, artsen en verpleegkundigen de volgende praatkaarten:

Samen met de Stomavereniging ontwikkelden we de volgende praatkaarten:

Je kunt de kaarten ook bestellen.

Filmpjes over IBD

In vier filmpjes (animaties) wordt kort en duidelijk een onderwerp dat met IBD te maken heeft, uitgelegd. De ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, vermoeidheid en somber of gestrest.

Infographic IBD-medicatie

De infographic IBD-medicatie laat de verschillende stappen rondom de behandeling met medicatie zien. Geen lappen tekst, maar illustraties en korte teksten met de belangrijkste informatie.

Infographic IBD-medicatie

Ervaringen mensen met IBD

Je vindt op onze website op diverse plekken ervaringsfilms van mensen met IBD en ervaringsverhalen.

Tools

Informatietool psychosociale problemen

Crohn & Colitis NL biedt hulp bij psychosociale problemen met een speciale informatietool. De tool gaat dieper in op psychosociale klachten en gespecialiseerde hulpverlening. De tool geeft suggesties hoe mensen iets aan hun klachten kunnen doen. Deze informatietool is specifiek gemaakt voor mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Psychosociale zorg bij IBD

Samen beslissen

Samen beslissen: welke behandeling of welk onderzoek het beste bij een patiënt past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met je patiënt deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kan met behulp van het stellen van 3 goede vragen.

3 goede vragen

Checklists en folders

Voor werknemers met IBD en voor werkgevers

In de Checklist voor werknemers vind je de 5 belangrijkste tips en handvatten voor werken met IBD.

In de Checklist voor werkgevers staan de belangrijkste tips en handvatten voor werkgevers van mensen met IBD.

Checklist werknemers                 Checklist werkgevers

Deze checklists bestellen? Dat kan via dit bestelformulier.

Folder met gespreksonderwerpen over Werk en IBD

Folder voor zorgverleners met gespreksonderwerpen voor in de spreekkamer.

Werk en IBD gespreksonderwerpen in de spreekkamer

Folder bestellen? Dat kan via dit formulier.

Ontvang de nieuwsbrief voor professionals

Kwartaal nieuwsbrief voor professionals
Wil jij op de hoogte blijven van interessante informatie rondom IBD, speciaal voor professionals? Meld je aan voor onze kwartaal nieuwsbrief.