Actueel
27-06-2024

IBD-patiënt dupe van sluisprocedure

Onlangs verscheen in het tijdschrift Medisch Contact – een vakblad voor artsen – een artikel waaraan Menne Scherpenzeel, directeur van Crohn & Colitis NL, heeft bijgedragen. Het artikel gaat in op de zogenaamde sluisprocedure en de gevolgen hiervan voor mensen met IBD.

De hoge kosten van medicijnen vormen een uitdaging voor ziekenhuizen, samenleving en de overheid. De huidige sluisprocedure leidt tot frustratie bij IBD-patiënten en hun zorgverleners en bereikt niet zijn doel, aldus Scherpenzeel, Mark Löwenberg, MDL-arts Amsterdam UMC en Luc Derijks, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog, Máxima MC/MUMC+. In het artikel komen zij met verschillende oplossingen, die kosteneffectief zijn, en waarbij patiënten beter beschermd zijn.

Sluisprocedure

De minister van VWS voerde in 2015 de sluis in voor medicijnen. Doel van de sluis is om de kostenstijging van dure nieuwe geneesmiddelen te beperken, door een gecontroleerde toelating van deze nieuwe medicijnen tot het basispakket. Nadeel voor patiënten is dat zij hierdoor beperktere of later toegang hebben tot nieuwe behandelingen.
In de sluisprocedure wordt gekeken naar wat de kosten zouden zijn als alle patiënten zouden overstappen – na falen op een ander medicijn – naar dit nieuwe medicijn. Dit is volgens Scherpenzeel, Löwenberg en Derijks echter nooit de werkelijkheid bij nieuwe medicijnen. Zij zijn zelfs bang dat de sluisprocedure ervoor zorgt dat farmaceutische bedrijven hun nieuwe medicijnen niet meer in Nederland aanbieden, vanwege de vertragende werking van de sluisprocedure. Hier is uiteindelijk de Nederlandse patiënt de dupe van. Daarom komen ze in het artikel in Medisch Contact met drie mogelijke oplossingen.

Lees het hele artikel

 

Bron: Medisch Contact, mei 2024

Delen op social media: