Ervaringsverhaal

Blog Cornelieke – Onderzoek, onderzoek, onderzoek (1)

Nadat bij Lisa een veel te hoge ontstekingswaarde in haar ontlasting is gevonden, worden er binnen een maand een gastro- en coloscopie gepland. Dit betekent dat er een inwendig onderzoek wordt gedaan met een slang met camera, zowel via de mond en slokdarm, als via de dikke darm. Hiermee kan bijna het hele maagdarmstelsel worden bekeken en op ontstekingen of afwijkingen worden gecontroleerd.

Het onderzoek vindt plaats in ‘ons’ ziekenhuis: het Medisch Spectrum Twente. Toevallig wordt dit in deze periode ook mijn nieuwe werkgever (ik ben data analist) en de scopie staat op mijn derde werkdag gepland! Gelijk in de eerste week slapen op het werk dus. Een bijzondere week voor ons gezin.

We hebben Lisa verteld dat ze 2-3 liter laxeermiddel moet drinken en dat we blijven slapen in het ziekenhuis. De dag erna is het onderzoek. Ze laten kinderen de middag voor een scopie al komen, zodat het laxeren en het voorbereiden op de scopie allemaal wat relaxter en rustiger gaat. Bob en Lisa komen in de middag aan op de kinderafdeling en daar blijkt dat het laxeermiddel met een sonde wordt toegediend, in plaats van gedronken. Even omschakelen dus. Het zetten van de sonde gaat helaas niet vloeiend en doet pijn. Lisa heeft daarna last van het slangetje in haar keel en vindt die hele sonde maar niks. Het laxeren komt gelukkig wel goed op gang en vlak voor bedtijd is het laxeermiddel op en de ontlasting al bijna helder. De sonde mag eruit. Er volgt een wat onrustige nacht. Maar buiten de toiletmomenten om heeft Lisa aardig kunnen slapen. Eén van de ouders mocht bij haar slapen op een opklapbed en in ons geval was ik dat.

Als ze wat meer wakker is, wordt ze rustiger en denkt ze eigenlijk maar aan één ding: eten

De ochtend erna vindt het onderzoek plaats in de operatiekamer. Lisa krijgt een roesje via een infuus in haar hand en valt in slaap. Daarna moet ik haar alleen laten en afwachten. De ingreep zal een uur duren, dus ga ik naar de Ronald McDonalds huiskamer, waar Bob inmiddels ook is, om te ontbijten. Ik krijg echter na een half uur al een telefoontje en moet snel terug omdat Lisa al naar de verkoeverkamer (uitslaapkamer) gaat, waar ik word verwacht. De scopie is goed gegaan. Ik wacht ijsberend tot ik naar binnen mag. Lisa is erg onrustig en beweeglijk wakker aan het worden. De verpleegkundige en ik hebben moeite haar op bed te houden en te zorgen dat ze zich niet bezeert. Als ze wat meer wakker is, wordt ze rustiger en denkt ze eigenlijk maar aan één ding: eten. Want dat is inmiddels alweer 24 uur geleden. Nadat ze in ‘haar’ kamer helemaal wakker is geworden en een cracker met hagelslag binnenhoudt, wordt ze ontslagen van de kinderafdeling en gaan we weer naar de Ronald McDonald Huiskamer om een ei te bakken, want dat wil ze nu het allerliefst.

Volgende keer: de uitslag en nog een onderzoek.

Cornelieke schrijft over haar dochter Lisa (10) die eind 2021 de diagnose ziekte van Crohn heeft gekregen. Lisa’s gezin bestaat verder uit vader Bob en zusje Anouk (6). Lisa houdt van creatief bezig zijn, lezen, gitaar spelen, zwemmen en met haar vriendinnen afspreken.

Na haar diagnose moet Lisa 6 weken lang alleen drinkvoeding drinken om de ontsteking in haar darmen onder controle te krijgen. Cornelieke schrijft de komende weken hoe Lisa en het gezin hiermee omgaan.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: