Ervaringsverhaal

Blog Linda – Leefstijldag Utrecht

Op 16 september 2023 bezocht ik de Leefstijldag in Utrecht van Crohn & Colitis NL. Het is alweer enkele jaren geleden dat ik voor het laatst een bijeenkomst van deze patiëntenvereniging bezocht. Ik werd blij verrast met de vooruitgang die in deze tussentijd is geboekt. Natuurlijk is er nog steeds meer onbekend dan bekend en wetenschappelijk bewezen op het gebied van voeding & bewegen en de relatie met chronische ziektes als Crohn en colitis. Maar er worden stappen gezet, en de artsen die ons bijpraatten zien iedere dag vooruitgang in hun spreekkamer. Dat geeft hoop, daarom werd ik erg blij van deze middag. Een hele korte samenvatting: bewegen heeft echt een positief effect op jouw battle met vermoeidheid, eet meer vezels en ga voor kleine stapjes!

Op het programma stond een presentatie van MDL-arts Marcel Groenen over het belang van bewegen bij IBD. Vervolgens een paneldiscussie met hoogleraar en MDL-arts Ben Witteman en diëtist en onderzoeker Nicolette Wierdsma. En daarna koos ik voor de bootcamp workshop van Wieteke van den Boogert, om vervolgens lekker bezweet aan te sluiten bij de gezellige borrel, gelukkig was het buiten.

Bewegen geeft energie

De eerste verrassing van de dag was dat dokter Groenen en zijn collega’s in het Rijnstate ziekenhuis hun patiënten met enige regelmaat bestoken met vragenlijsten, waarin ze vragen naar de kwaliteit van leven van patiënten. Een MDL-arts die niet alleen vraagt naar het ziekteverloop en je darmen, verdient van mij al bonuspunten. Zo wordt er ook gevraagd hoe het gaat met je vermoeidheid, op emotioneel en sociaal vlak. Op dit moment voert Rijnstate een onderzoek uit met Papendal. Onder begeleiding van een sportfysiotherapeut wordt er 3x per week 1 uur gesport. Het sporten gebeurt in groepen van 10 tot 12 IBD-patiënten. Elk programma is afgestemd op de betreffende deelnemer. Praktisch alle patiënten knapten op van deelname aan het programma. Op vermoeidheid en emotioneel welzijn werd de grootste winst geboekt. Goed nieuws dus!

Goede voeding helpt je lijf

Bij de paneldiscussie over Voeding en IBD met Ben Witteman en Nicolette Wierdsma zat iedereen te wachten op het gouden lijstje met ultieme ontstekingsoplossende voeding en een verboden lijst. Maar zo ver is de wetenschap helaas nog niet. Wel beginnen de onderzoeken zich op te stapelen waaruit blijkt dat ultra bewerkt eten en (rood) vlees je darmen geen goed doen. Met het algemene voedingsadvies over gezond eten ziet Ben Witteman dat er al een wereld te winnen is. Met meer groenten en fruit en minder vlees en vis is al verbetering te bereiken. Ik krijg de indruk dat hij het liefst al zijn zinnen begint en eindigt met ‘eet meer vezels’. Hij ziet bij zijn patiënten in de spreekkamer hier grote verschillen door ontstaan. Het SC Dieet durfden de panelleden niet volmondig aan te bevelen. De studies die gedaan zijn, zijn te klein om algemene aanbevelingen voor alle patiënten te doen. Maar als mijn recepten jouw helpen om je dagelijkse hoeveelheid groenten op te krikken en zelf de keuken in te gaan in plaats van pakjes en zakjes te eten, dan kan je ook al een stapje verder komen. Ben Witteman is zelf verrast door het effect van voeding bij zijn patiënten: “Ik dacht toen ik meer onderzoek naar voeding ging doen dat ik een klein beetje kon bereiken om de kwaliteit van leven te verbeteren. Maar het effect is veel groter dan ik van tevoren had verwacht”. Het blijft nog een uitzondering als zijn patiënten hun medicijnen helemaal kunnen laten staan. Maar vermindering van medicijnen door voeding en leefstijl is heel goed mogelijk met goede voeding. “Als je goede voeding tot je neemt maak je je het je microbioom net iets makkelijker. En je microbioom helpt jouw darmen en jouw immuunsysteem beter te functioneren. Misschien kan je op die manier je medicijnen wel iets verminderen”, aldus Ben Witteman. En natuurlijk zit je hierdoor ook een stuk lekkerder in je vel.

Zweten in het park

De bootcamp workshop vond ik ronduit inspirerend. Wieteke van den Boogert nam ons mee naar het Wilhelminapark om de hoek. We vonden gelukkig een plekje in de schaduw voor de bootcamp workshop. Wieteke laat ons zien dat bewegen prima mogelijk is met een chronische darmziekte, als je maar wel rekening houdt met je ziekte. “Negeer het niet, maar heb respect voor je lijf en hou rekening met je buik. Bij opvlammingen blijf ik gewoon door trainen, maar wel veel minder intens. Ik kies bijvoorbeeld voor lichtere gewichten en pas zo mijn trainingsschema aan.” Een eigen onderneming, zelf trainen en meewerken aan TV-programma’s; ik ben benieuwd hoe Wieteke het volhoudt. Haar antwoord is goudeerlijk: “Ik leef nog steeds als een topsporter, ik ga iedere avond om 22.00 uur naar bed. Zorg dat ik voldoende slaap, waarbij mijn kwaliteit van slaap ontzettend belangrijk is. Dus ik slaap in een donkere, goed geventileerde kamer. Je moet er iets voor over hebben, maar ik voel mij hierdoor wel echt goed.”

Ik hoorde een paar vrijwilligers van Crohn & Colitis NL overleggen over een mogelijke herhaling van deze dag in een andere regio. Dus houd de agenda in de gaten als je ook een keer wilt deel nemen.

Meer lezen: Linda’s website Fit en Vrolijk.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: