Ervaringsverhaal

Blog Lisa – Schuldig voelen

Ik heb van die periodes dat ik me onwijs schuldig voel. Vooral als ik in een opvlamming zit en ik hulp nodig heb in het dagelijks leven. Van die periodes dat op de bank liggen mijn enige activiteit is, omdat ik gewoon uitgeput ben. Dat alles lichamelijk te veel energie kost. Alleen mijn gedachten draaien dan overuren.

Maar dat schuldig voelen, dat is dan extra aanwezig. Ik voel mij schuldig naar de mensen in mijn directe omgeving. Dat zij mij weer moeten helpen met de dagelijkse dingen, zoals het huishouden, boodschappen doen en de hond uitlaten. Natuurlijk vind ik het onwijs fijn en ben ik dankbaar dat ik überhaupt mensen in mijn omgeving heb die mij willen helpen in zulke periodes. Alleen ik voel mij dan wel tot last. Dat ik weer een beroep op ze moet doen.

Dan lig ik maar op de bank te bedenken dat mijn man fulltime werkt. En als hij thuiskomt, mag hij hier ook nog aan de slag. Een boodschapje halen, en op mijn echt slechte dagen, zelfs het avondeten klaarmaken. En naast zijn baan houdt hij ook het huis schoon. Jeetje, wat kan ik dan balen van de hele situatie. Schuldgevoelens overheersen.

Dat stemmetje in mijn hoofd kan zo aanwezig blijven. Zo erg zelfs dat ik over mijn grenzen ga.

Ik weet dat hij er begrip voor heeft, dat hij weet dat ik dit liever ook niet heb. Echter, dat stemmetje in mijn hoofd kan zo aanwezig blijven. Zo erg zelfs dat ik over mijn grenzen ga en dan toch het avondeten klaar maak. Huilend van de pijn en eigenlijk niet de energie hebben om in de keuken te staan, sta ik toch in de pan met de pastasaus te roeren.

Chronisch ziek zijn is niet alleen lichamelijk, het heeft ook effect op je mentale gezondheid. Elke dag moet je maar dealen met de lichamelijke klachten, maar ook met de struggles in je gedachten. Schuldgevoelens, frustraties, boosheid en verdriet…gevoelens die regelmatig terugkomen als ik in een opvlamming zit.

Lisa (30) heeft sinds 2013 de ziekte van Crohn. Ze woont samen met haar man Rob en hun hond Luna in een dorp in Zuid-Holland. Momenteel is zij volledig afgekeurd en om de dagen door te komen is ze bezig met creatieve hobby’s, fotografeert ze graag en schrijft ze ook blogs op haar eigen website.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: