Mooie meisjes poepen niet is de titel van de docu-serie van Sanne. Deze gaat over vrouwen met chronische darmziektes. Zoals Crohn, colitis ulcerosa, prikkelbare darm syndroom (PDS) en over stoma’s. Een serie waarin duidelijk wordt dat we met z’n alleen het taboe rondom poep moeten verbreken. Natuurlijk geldt dit niet alleen voor vrouwen. Er kampen genoeg mannen met hetzelfde probleem, en ook zij schamen zich voor dit onderwerp.
Half april was de première in Hilversum, waarvoor ik was uitgenodigd. Supergaaf! Ik ben nog nooit eerder uitgenodigd voor zoiets. Ik heb een lotgenoot meegevraagd, die ik via Instagram ken. Samen zijn we met het openbaar vervoer richting Hilversum gegaan. Er waren die avond heel veel mensen aanwezig; waarschijnlijk veel die in hetzelfde schuitje zitten. Het thema was roze, ik ging voor zwart haha. Wel met een roze tasje hoor!
De docu-serie is ontzettend goed opgezet. Als ‘mede-eigenaar’ van de ziekte ken en herken je de meeste dingen wel. De serie is perfect voor naasten of om juist in te zetten op scholen, zodat er meer bekendheid komt over verschillende spijsverteringsziekten en dat je je nergens voor hoeft te schamen.
Onze grapjes over onze ziekte werden niet gewaardeerd
Dat er nog een taboe heerst was tijdens de terugweg wel duidelijk. We waren in een melige bui en maakten grapjes over onze ziekte. En ook over het toiletboekje dat in onze goodiebag zat. De oudere dames naast ons konden ons wel wegkijken volgens mij! Wij hadden de grootste schik, maar zo open praten over je probleempjes en ongemakken, is niet helemaal van hun tijd.
Met andere woorden TIJD voor verandering! Laten we meer praten met minder schaamte!
Maud (23) heeft sinds 2022 colitis ulcerosa. Wat begon met buikpijn, bloed en slijm eindigde in een ongeneselijke ziekte waar ze dagelijks mee geconfronteerd wordt. Weinig energie, veel moe, buikpijn, frustratie, maar ook het besef dat je moet genieten van de kleine dingen, je grenzen moet verleggen en leren kennen, uitdagingen moet aangaan en goed voor jezelf moet zorgen.
Door haar positiviteit, doorzettingsvermogen en humor vecht ze zich er doorheen. Op haar sociaal media @eenlevenmetcolitis deelt ze haar leven en probeert zo het taboe rondom spijsverteringsziektes te doorbreken.
Wil jij je verhaal kwijt?
Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.
Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.