Ervaringsverhaal

Blog Patricia – Vallen en opstaan

Accepteren dat je chronisch ziek bent is niet makkelijk. Naast het aanpassen van alle toekomstdromen vond ik het ook lastig dat mijn lichaam zichtbaar veranderde.

Als het slecht ging, verloor ik in korte tijd veel kilo’s, waardoor ik weer medicijnen kreeg die ervoor zorgde dat ik vocht vasthield en weer kilo’s aankwam. Ook had ik last van haaruitval en donkere kringen onder m’n ogen. Mijn lichaam veranderde steeds en ik had er geen invloed op.

Vroeger werd ik daar soms wel onzeker van. Ik voelde me niet alleen ziek, ik zag er ook ziek uit. Elke keer als je dan in de spiegel kijkt, word je ermee  geconfronteerd. Ook voor anderen was het nu zichtbaar dat ik ziek was. Dat is aan de ene kant fijn, want mensen nemen je dan toch sneller serieus als ze zien dat je ziek bent. Maar als je zelf nog bezig bent met het accepteren, is dat juist heel confronterend.

Als ik in de spiegel kijk, dan zie ik iemand die vaak is gevallen, maar altijd weer is opgestaan

Ik ben nu al 19 jaar chronisch ziek en ik blijf het soms moeilijk vinden als m’n lichaam verandert door mijn ziekte. Inmiddels heb ik een buik vol littekens en een stoma. Maar ik kan zeggen dat ik het heb geaccepteerd. Natuurlijk had ik het liever anders gezien, maar als ik in de spiegel kijk, dan zie ik iemand die veel heeft meegemaakt. Iemand die vaak is gevallen, maar altijd weer is opgestaan en daar ben ik inmiddels best wel trots op.

In de media en vooral online zie je vaak de ‘perfecte’ modellen en ik denk dat dit veel mensen onzeker maakt. Onbewust ga je jezelf toch vergelijken. Daarom deel ik regelmatig hier iets over op mijn Instagram en ik zie gelukkig steeds meer mensen die dit doen.

 

Patricia (36) heeft sinds 2004 de ziekte van Crohn. Ze heeft veel ups en downs gehad, maar inmiddels is ze in remissie. Ondanks dat de uitdagingen met de ziekte van Crohn soms groot zijn, probeert ze positief te blijven. Op sociaal media en haar blogs (crohnjuweel) geeft ze een kijkje in het leven met een chronische ziekte. Ook bespreekt ze taboe-onderwerpen en probeert ze meer aandacht voor de ziekte te vragen.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: