Ervaringsverhaal

Blog Ricardo – Praten over poep zonder gelach

Poep en plas! Twee woorden waarmee je kinderen altijd aan het lachen krijgt. Evenals poepgrapjes. Mijn kinderen kunnen er soms niet over ophouden. Maar hoe leg je aan kinderen uit dat jij niet op de normale manier kan poepen, zonder dat ze in de lach schieten?

Toen de basisschool van mijn kinderen erachter kwam dat ik Superstomy had geschreven, een voorleesboek voor kinderen en ouders met een stoma, werd ik uitgenodigd om het boekje voor te lezen in de groepen 1/2 en 3. Ik heb meteen ja gezegd! Toen het eenmaal zover was, begon toch ineens de spanning bij mij te stijgen. Het verhaaltje gaat niet direct over poep, maar het onderwerp stoma heeft hier natuurlijk wel alles mee te maken. Hoe ga ik nou uitleggen wat een stoma is zonder dat de kinderen meteen in de lach schieten? Is het erg als ze gaan lachen? Ik maak zelf natuurlijk ook vaak poepgrapjes, maar een stoma is wel een serieus onderwerp.

Hoef jij dan nooit meer je billen af te vegen?

Ik begon het gesprek in de klas maar direct met de vraag: “Wie van jullie poept er wel eens?”. Uiteraard stak iedereen netjes zijn hand op. Sommigen met een stiekem klein lachje. Volgende vraag: “Wie poept er door zijn billen?”. Hier moesten de kinderen wel een beetje om lachen. Een gekke vraag natuurlijk, maar heel enthousiast stak iedereen weer zijn vinger op. Eén iemand niet. Ik! Dit was het moment om uit te leggen dat ik via mijn buik poep in plaats van via mijn billen. Ik legde in kindertaal mijn situatie uit en tot mijn verbazing was het stil in de klas. Iedereen zat aandachtig te luisteren en toen kwamen de vragen. “Ga jij dan niet naar de wc? Hoef jij dan nooit meer je billen te vegen? Doet het pijn, die stoma?” Tot mijn verbazing had ik ineens een heel leuk gesprek over mijn stoma. Zonder dat er gelachen werd. Iedereen was heel erg geïnteresseerd. Wat zijn kinderen toch top. Ik heb in ieder geval geleerd om het gewoon met kinderen erover te hebben. Wees niet bang om uitgelachen te worden. Ze vinden het alleen maar heel interessant wat je vertelt!

 

Ricardo (33) kreeg in 2003 de diagnose ziekte van Crohn. Sinds de brugklas is hij al aan het tobben met zijn ziekte, met buikpijn en vermoeidheid als klachten. Creativiteit en architectuur zijn passies. Samen met zijn vrouw Kimberley en zijn zoons Jamie en Toby woont hij in het gezellige Cuijk. In 2019 is bij hem een ileostoma aangelegd en heeft hij in loop der jaren diverse operaties ondergaan. Ricardo deelt zijn ervaringen met vlogs en via zijn social media Instagram @crohnie_blog en Facebook @crohnieblog. En maandelijks in zijn blogs voor Crohn & Colitis NL.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: