Sinds wij onze IBD-diagnose hebben, doen wij er alles aan om zo fit mogelijk door het leven te gaan. Toen we hoorden van de leefstijldag in Eindhoven, was een zussenuitje snel gepland. Het was niet naast de deur, maar voor een fit lijf hebben wij veel over. Vol goede moed en enthousiasme gingen we op pad naar Eindhoven.
Het was een super interessante dag. Er werd een zeer compleet beeld van leefstijl geschetst: van sport tot mindfulness en van slaap tot voeding en daglicht. We zaten vol met nieuwe weetjes. Het bleef niet alleen bij praatjes want we werden gelijk aan het werk gezet. We schoten penalty’s, deden aan mindfulness en er was een bootcampsessie. Een prettige combi waardoor we alle informatie beter tot ons konden nemen en onthouden.
Tijdens de rit naar huis analyseerden we onze eigen leefstijl: waar zitten de pijnpunten en wat gaan we nu anders doen? Het was goed dat Eindhoven niet naast de deur lag, want dit is een groot en ingewikkeld onderwerp voor ons.
Ja, we zijn al aardig op weg. We doen bijna iedere dag aan yoga, pakken vaker de fiets dan de auto, we eten gezond en proberen rust en regelmaat in onze dagen aan te brengen. Maar we zijn ook gewoon jong, en hebben IBD. Een strak en steady schema is er dus niet. We zijn constant op zoek naar maatwerk voor onszelf. Want sporten met vermoeidheid, pijnlijke gewrichten en snelle toiletbezoeken is geen appeltje-eitje.
Het sporten krijgt voorrang boven sommige sociale afspraken, we maken het een prioriteit
Na deze motiverende dag zoeken we naar energie en ruimte voor méér beweging. Misschien kunnen we de beweging zelfs verhogen naar sport? Na de zomervakantie is het de ideale tijd om dit eens goed onder de loep te nemen. Wij vinden die ruimte in mindere bereikbaarheid, minder social media en meer rust, want rust is de basis voor activiteit. Het sporten krijgt voorrang boven sommige sociale afspraken, we maken het een prioriteit.
Wat we geleerd hebben tijdens de leefstijldag is dat het starten met sporten het moeilijkste is, maar ook het meeste oplevert. Het vraagt veel discipline. We hebben geleerd waar we kunnen aankloppen als het niet lukt en we hebben gezien dat leefstijl steeds meer aandacht krijgt van artsen. Bij dat nieuws staan wij samen als cheerleaders langs de lijn, want wat is het fijn als er voor IBD’ers een goede, gedegen begeleiding komt, die je naast alle andere ziekte-zaken nog beter laat voelen. Het helpt je de balans terug te vinden na een heftige opvlamming en zorgt ervoor dat je blijft volhouden óf steeds opnieuw met sporten begint. Alles is goed, als er maar beweging in zit.
Daphne (32, rechts) en Esmée (26) zijn zusjes die beide colitis ulcerosa hebben. Ze wonen allebei met hun partner in het oosten van Nederland. Daphne is moeder van Seppe en door haar ziekte genoodzaakt te stoppen met werken, waardoor ze nu naast de zorg voor haar gezin nieuwe zingeving en hobby’s zoekt. Haar ziekte is moeilijk onder controle te krijgen. Esmée volgt een studie Nederlands docent en loopt stage op een middelbare school. Haar ziekte draagt ze al een aantal jaar en deze is redelijk onder controle, maar nooit helemaal afwezig. Samen richtten de zusjes de Instagram Shitzusjes op waar ze verhalen en ervaringen delen over hun ziekte, die overeenkomsten heeft, maar ook zeker verschillen kent. Ze komen uit een gezin waar IBD veel voorkomt, maar waar ook véél humor en gezelligheid is. Hun ziekte bekijken ze daardoor ook graag met humor en optimisme.
Wil jij je verhaal kwijt?
Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.
Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.