Ervaringsverhaal

Kirsten: Iedereen kan hardlopen

Kirsten Cup kreeg op haar 24e de diagnose Crohn. Nadat er in november 2016 een stoma bij haar werd aangelegd, begon zij in januari 2017 met hardlopen. ‘Ik wilde altijd al hardlopen, maar het lukte nooit vanwege mijn ziekte.’ Sindsdien heeft zij 7 marathons gelopen en zij heeft inmiddels ook een ultrarun van 100 kilometer gerend. ‘Het heeft mijn lichaam en geest echt goed gedaan.’ Kirsten wil niet dat andere mensen met IBD, die willen hardlopen, het wiel opnieuw moeten uitvinden. Daarom heeft zij namens Crohn & Colitis NL meerdere hardloopgroepen met IBD’ers getraind.

Met elkaar hardlopen

Kirsten vertelt over de diverse hardloopgroepen die zij al heeft getraind. ‘Na de Zandvoortcircuit run volgde de Dam tot Dam by night, Amstelveen Marathon en afgelopen april de Rotterdam marathon. Allemaal afstanden tussen de 5 en 10 km, geschikt voor de beginnende en gevorderde lopers. Het met elkaar trainen voor een evenement zoals de Dam tot Dam by night is niet alleen een mooi doel voor jezelf maar ook de perfecte gelegenheid om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Niet alleen over het hardlopen maar ook over je ziekte. Ook gevorderde lopers kwamen voor de saamhorigheid. Zelfs toen een van de deelnemers haar trein had gemist, nam zij een taxi om toch mee te kunnen trainen. Dat zegt veel over hoe belangrijk samen delen met elkaar is.’   

Samen trainen

Mensen uit het hele land en van alle niveaus trainden mee met de hardloopgroep van Kirsten. ‘Deelnemers komen naar onze wekelijkse training in Amsterdam.’ Het mooie van het samen trainen met andere IBD’ers is volgens Kirsten dat je samen naar iets toewerkt. Je hebt echt een stok achter de deur. En ook het delen van ervaringen maakt de groep heel waardevol. Er zijn deelnemers die het onderlinge contact net zo belangrijk vinden als het hardlopen.
‘Naast ervaringen uitwisselen, gaan we natuurlijk ook samen hardlopen, iedereen in zijn eigen tempo.’

Plezier belangrijkste

‘Ik ben er echt van overtuigd dat iedereen kan hardlopen. Het belangrijkste is om er plezier aan te beleven. Je kan dus loslaten dat je snel moet lopen. Iedereen loopt op zijn of haar eigen niveau. Je kunt echt meer dan je denkt. Wel is het belangrijk om altijd naar je lichaam te blijven luisteren. Ben je een dag heel moe, dan kan een miniblokje rond je huis lopen je toch echt energie geven.’
Dankzij het hardlopen heeft Kirsten bewezen dat je ook met Crohn en een stoma kunt hardlopen en zelfs marathons kunt lopen.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: