Ervaringsverhaal

Kirsten: Iedereen kan hardlopen

Kirsten Cup kreeg op haar 24e de diagnose Crohn. Nadat er in november 2016 een stoma bij haar werd aangelegd, begon zij in januari 2017 met hardlopen. ‘Ik wilde altijd al hardlopen, maar het lukte nooit vanwege mijn ziekte.’ Sindsdien heeft zij 6 marathons gelopen en 3 ultra’s. Ze traint nu voor de 100 kilometer. ‘Het heeft mijn lichaam en geest echt goed gedaan.’ Kirsten wil niet dat andere mensen met IBD, die willen hardlopen, het wiel opnieuw moeten uitvinden. Daarom traint zij namens Crohn & Colitis NL een hardloopgroepje met IBD’ers.

Van 4 naar 8 kilometer

‘In januari 2022 kwam de hardloopgroep voor het eerst bij elkaar. Zeven deelnemers hadden nog nooit gelopen of al een tijd niet vanwege hun ziekte.’ De groep trainde voor de 4 kilometer Zandvoort Circuit Run. ‘Iedereen heeft de finish bereikt. De lopers waren na afloop trots dat het gelukt was. Toen ontstond al snel het idee om te gaan trainen voor de Dam tot Dam loop by night.’ Crohn & Colitis NL kocht 10 startbewijzen, die al snel weg waren. Daar kwamen er nog eens 10 bij, en nu is er nog plek voor een paar mensen.

Samen trainen

Mensen uit het hele land en van alle niveaus trainen mee met het groepje van Kirsten. ‘Een deel komt naar onze wekelijkse training op zaterdag in Amsterdam. En mensen die verder weg wonen, krijgen elke week van mij een schema en we hebben contact via de app.’ Het mooie van het samen trainen met andere IBD’ers is volgens Kirsten dat je samen naar iets toewerkt. Je hebt echt een stok achter de deur. En ook het delen van ervaringen maakt de groep heel waardevol. Er zijn deelnemers die het onderlinge contact net zo belangrijk vinden als het hardlopen.
De trainingen zijn een combinatie van rennen en wandelen. ‘Op 20 augustus is er een kennismakingsbijeenkomst. Naast ervaringen uitwisselen, gaan we natuurlijk ook samen hardlopen, iedereen in zijn eigen tempo.’

Plezier belangrijkste

‘Ik ben er echt van overtuigd dat iedereen kan hardlopen. Het belangrijkste is om er plezier aan te beleven. Je moet dus loslaten dat je snel moet lopen. Iedereen loopt op zijn of haar eigen niveau. Maar je kunt echt meer dan je denkt. Wel is het belangrijk om altijd naar je lichaam te blijven luisteren. Ben je een dag heel moe, dan kan een miniblokje rond je huis lopen je toch echt energie geven.’

Ook enthousiast?

Dankzij het hardlopen heeft Kirsten bewezen dat je ook met Crohn en een stoma kunt hardlopen en zelfs marathons kunt lopen. Ben je enthousiast geworden, maar heb je nog geen hardloopervaring of wil je het hardlopen weer oppakken? Laat het ons weten, want we overwegen een nieuwe hardloopgroep te starten. Twijfel je nog, lees dan de enthousiaste ervaringen van Saskia en Marcel, en doe mee!

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: