Onderzoek

END2end studie: verbindingstechnieken bij operatie

In Nederland hebben ongeveer 40.000 mensen de ziekte van Crohn. Ondanks nieuwe medicijnen, wordt de helft van deze mensen tijdens hun ziekte geopereerd. De ziekte van Crohn is niet te genezen, ook niet als je bent geopereerd. Helaas vlamt de ziekte vaak weer op na een operatie.
Onderzoekers en chirurgen doen veel onderzoek naar manieren om het opvlammen van de ziekte na een operatie te voorkomen. Willem Bemelman, hoogleraar chirurgie aan het Amsterdam UMC, doet hier momenteel onderzoek naar, en werkt hierin samen met Crohn & Colitis NL.

Doel onderzoek

Na het verwijderen van een ziek stuk darm, worden de uiteinden van de gezonde stukken darm weer aan elkaar vastgemaakt. Hier zijn verschillende technieken voor. Er zijn aanwijzingen dat het soort verbinding tussen de twee stukken darm, invloed kan hebben op het wel of niet opvlammen van de ziekte na een operatie. De END2End studie onderzoekt welke verbinding het beste is. Tijdens deze studie vergelijken onderzoekers verschillende bestaande verbindingstechnieken.

Verbeteren van operaties bij de ziekte van Crohn

De operatie die het meest wordt uitgevoerd bij de ziekte van Crohn is de ileocoecaal resectie. Tijdens deze operatie verwijdert de chirurg het laatste deel van de dunne darm en het begin van de dikke darm. De chirurg maakt vervolgens een nieuwe verbinding tussen de twee stukken darm (de anastomose). Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De chirurg kan de nieuwe verbinding met de hand hechten of met een speciale nietmachine aanleggen. Het is voor artsen nu nog onduidelijk welke verbinding nieuwe opvlammingen het beste voorkomt.

De End2End studie onderzoekt welke darmverbinding de opvlamming van de ziekte het beste voorkomt. En ook welke darmverbinding het beste is voor de kwaliteit van leven. Onderzoekers vergelijken drie darmverbindingen:

  1. De geniete side-to-side
  2. De handgelegde end-to-end
  3. De Kono-S verbinding

  1. De geniete side-to-side

 

 

 

 

2. De handgelegde end-to-end

3. De Kono-S verbinding

Het onderzoek

Loting bepaalt welke verbinding deelnemers krijgen. Als je meedoet aan de studie krijg je vooraf en na afloop van de operatie de gebruikelijke controles. Tijdens deze controles onderzoekt de arts of de ontsteking in de darmen rustig of actief is. Deelnemers hoeven niet extra naar het ziekenhuis te komen en krijgen ook geen extra onderzoeken. Deelnemers worden gedurende 1 jaar actief gevolgd. In dit jaar krijg je op 4 momenten een vragenlijst. Voorafgaand aan de operatie en 3, 6 en 12 maanden na de operatie.

Acht Nederlandse ziekenhuizen doen mee aan het onderzoek. Het Amsterdam UMC (initiatiefnemer),  Flevoziekenhuis, Maxima MC, UMC Utrecht, Meander MC, Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), IJsselland ziekenhuis en Ziekenhuis groep Twente (ZGT).

Meedoen

Je kunt in aanmerking komen om mee te doen aan het onderzoek als je:

  • De ziekte van Crohn hebt
  • 16 jaar of ouder bent
  • Een ileocoecaal resectie (verwijdering laatste stukje dunne darm en begin dikke darm) nodig is.

Heb je belangstelling om mee te doen aan de End2End studie, informeer bij je MDL-arts of chirurg naar de mogelijkheden. Ben je onder behandeling in een ander ziekenhuis dan de genoemde 8 ziekenhuizen, dan kun je alleen meedoen met het onderzoek als jouw MDL-arts of chirurg je verwijst naar één van die ziekenhuizen.

 

 

Delen op social media: