Onderzoek

Energize-IBD studie

Vermoeidheid komt veel voor bij mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (afkorting IBD). Zelfs wanneer de ziekte rustig is, hebben 4 op de 10 mensen met IBD hier last van. Onderzoekers, sportfysiotherapeuten, sportartsen en MDL-artsen uit het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, het Jeroen Bosch ziekenhuis in ’s Hertogenbosch en het Radboudumc in Nijmegen, doen onderzoek naar het effect van intensief sporten op vermoeidheid en kwaliteit van leven bij mensen met IBD.

Doel

Ernstige vermoeidheid kan mensen met IBD beperken bij het meedoen aan activiteiten, werk en/of het sociale leven. Ook zorgt het voor een slechtere kwaliteit van leven. Er is momenteel nog geen goede behandeling, maar uit eerdere onderzoeken blijkt dat sporten mogelijk een gunstig effect heeft op vermoeidheidsklachten en ook op de kwaliteit van leven. Doel van het onderzoek is het effect van intensief sporten op vermoeidheid en kwaliteit van leven te bepalen.

Het onderzoek

Deelnemers aan dit onderzoek worden middels loting verdeeld in twee groepen. Deelnemers in de eerste groep krijgen een persoonlijk sportprogramma waarmee ze 3 maanden lang en 3x per week onder begeleiding sporten. De intensiteit van het programma wordt individueel aangepast op basis van een inspanningstest. Ook is er een controlegroep. Deelnemers in deze groep krijgen de normale zorg, adviezen over vermoeidheid en een beweegadvies. De onderzoekers meten vervolgens het verschil in vermoeidheid en kwaliteit van leven tussen de beide groepen. Ook wordt het effect van sporten gemeten op de fysieke fitheid van de deelnemers, activiteit van de darmontsteking, werkproductiviteit en ziektekosten.

Crohn & Colitis NL heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van het studieprotocol en zal ook betrokken blijven gedurende het verdere verloop van de studie.

Interesse?

Heb je belangstelling om mee te doen aan het ENERGIZE-IBD onderzoek en word je begeleid in één van de drie deelnemende ziekenhuizen? Informeer bij je eigen MDL-arts of IBD-verpleegkundige naar de mogelijkheden om deel te nemen. Meer informatie.

Voor algemene vragen over het onderzoek kun je mailen naar energize_IBD@rijnstate.nl

Wie kunnen meedoen?

  • Patiënten met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of IBD-U
  • Je hebt momenteel een rustige ziekte
  • Je bent tussen 18-60 jaar
  • Je hebt langer dan 3 maanden ernstige vermoeidheidsklachten
  • Je sport momenteel NIET vaker dan 1x per week of >90 minuten op hoge intensiteit

Je wordt begeleid in een van de drie deelnemende ziekenhuizen (Rijnstate ziekenhuis, Jeroen Bosch ziekenhuis of Radboudumc)

Delen op social media: